Më mirë mësues në një shkollë private apo publike?

Dikush mund të vendosë se çfarë mundësie për punësim është e drejtë për të, duke mësuar se si mësimi në një shkollë publike është i ndryshëm nga mësimi në një shkollë private…

Mësuesit që kërkojnë të gjejnë një punë në arsim duhet të shikojnë mundësinë e mësimit në një shkollë private ose në një shkollë publike. Ndërsa të dyja opsionet lejojnë një mësues të punojë me fëmijët dhe të përmbushë pasionin e tij, të dy mjediset ofrojnë avantazhe dhe disavantazhe unike. Dikush mund të vendosë se çfarë mundësie për punësim është e drejtë për të, duke mësuar se si mësimi në një shkollë publike është i ndryshëm nga mësimi në një shkollë private.

Madhësia e klasës

Është e njohur se shumë shkolla publike në të gjithë SHBA vazhdojnë të luftojnë me madhësinë e klasës. Me shumë vende që kanë mungesa të mësuesve të kualifikuar, ata që mësojnë në këto shkolla shpesh gjejnë që madhësia e tyre të klasës rritet çdo vit. Shkolla mesatare publike ka rreth 30-40 nxënës në një klasë të vetme.

Ndërsa shkollat private klasat janë me më pak nxënës dhe ka një raport më të mirë student-mësues. Nëse doni të mësoni në klasa më të vogla dhe t’i kushtoni më shumë vëmendje individuale nxënësve tuaj, mund të punoni në një shkollë private më shumë në përputhje me synimet tuaja të punësimit. Shkollat private kontrollojnë regjistrimin e tyre në mënyrë që madhësia e klasës të jetë më e vogël në një rang prej 15-18 nxënësish.

Pagat dhe Përfitimet

Mësuesit e shkollave publike priren të paguhen më shumë se mësuesit e shkollave private. Natyrisht, kjo ndryshon me shkollën dhe distriktin shkollor dhe gjithashtu, paketat e shkollave private mund të përfshijnë përfitime më të mira. Në të gjithë luftën e SHBA-së me sfida financiare dhe kërkesat e larta për mësues në periferi, bëjnë që për mësuesit e rinj dhe të vendosur të ofrohen paga më të larta. Ata gjithashtu ofrojnë përfitime bujare si: pensionet, pushimet e paguara dhe rimbursimi i shkollimit të kolegjit.

Në të kundërt, shkollat private zakonisht mbesin në donacione për organizatën ose kishën që i sponsorizon. Ata nuk marrin subvencione shtetërore ose federale që mund t’i përdorin për të paguar pagat e mësuesve. Nëse jepni mësim në një shkollë private, ju mund të merrni më pak paga se sa nëse do të mësonit në një shkollë publike. Ju gjithashtu mund të merrni vetëm përfitime bazë si: sigurimi shëndetësor dhe leja minimale e paguar mjekësore.

Fleksibiliteti mësimor

Administratorët e shkollave publike duhet t’i përmbahen ligjeve të rrepta federale dhe shtetërore kur bëhet fjalë për miratimin e kurrikulës për studentët. Kurrikula nuk mund të përfshijë mësime subjektive mbi fenë, për shembull. Po kështu, mësimet në seksualitetin njerëzor duhet të përmbahen nga kufijtë e rreptë që shmangin avokimin për pozita të caktuara fetare ose laike në këto tema. Mësuesit e shkollave publike duhet të ndjekin me kujdes programin e miratuar ose të rrezikojnë të humbasin vendet e punës.

Megjithatë, mësuesit në shkollat private shpesh gëzojnë fleksibilitet më të madh kur bëhet fjalë për mësimin e këtyre dhe lëndëve të tjera. Mësimet e tyre mund të avokojnë për pikëpamjet fetare ose subjektive për sa kohë që ato qëndrime janë në përputhje me mësimet e kishës ose organizatës private që sponsorizon shkollën. Këto mësime mund të mësohen edhe nëse nuk janë në përputhje me besimet sekulare të mbajtura gjerësisht. Gjithashtu vini re se shumë shkolla private pohojnë se ofrojnë programe më të mira për fëmijët me aftësi të kufizuara ose fëmijët e talentuar.

Mbështetje administrative

Së fundi, nëse doni të mësoni në një mjedis ku mund të shijoni mbështetje të mjaftueshme nga administratorët e shkollave, ju mund të zgjidhni mësimin e shkollës private në vend që të mësoni në një shkollë publike. Administratorët e shkollave publike shpesh janë të mbingarkuar me politikë, dokumente dhe pengesa të tjera që nuk u lejojnë atyre shumë kohë në klasë në mbështetje të mësuesve.

Përndryshe, administratorët e shkollave private shpesh mbesin në kontakt të ngushtë me mësuesit e tyre të klasës dhe u japin atyre mbështetje të mjaftueshme gjatë gjithë vitit shkollor. Ata nuk përballen me të njëjtat sfida burokratike si homologët e tyre të shkollave publike.

Mësimdhënia në një shkollë publike është dukshëm ndryshe nga mësimi në një shkollë private në disa mënyra kryesore. Ju mund të vendosni se cila formë e punësimit u përshtatet më së miri me vlerat dhe qëllimet tuaja profesionale duke mësuar se si këto dy lloje të shkollave paraqesin mundësi mësimore për mësuesit e rinj dhe të vendosur.

© Portali Shkollor- Të gjitha të drejtat e rezervuara. Ndalohet kopjimi pa lejen tonë. 

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Article

Si të përforcosh tek nxënësit mësimin e gjuhës shqipe

Next Article

Abetarja mbarëkombëtare, pjesë e reformave

Related Posts