Abetarja mbarëkombëtare, pjesë e reformave

73 organizatat qytetare të cilat merren me problemet e fushës së arsimi përpiluan planin “3-6-9-12” i cili parasheh reforma urgjente në sistemin arsimor. Ky plan parasheh ndryshimin e ligjit për arsim parashkollor dhe ligjit për arsim sipëror. 

A do të jetë i pranueshëm ky plan, ngelet të shihet. Por, të rinjve ua kthen shpresën pasi i njëjti i përfshin këta në politikën arsimore, duke u bërë edhe pjesë vendimmarrëse për emërimin në postet udhëheqëse të institucioneve arsimore.

Sipas OJQ-ve përzgjedhja e këshillit të prindërve, drejtorëve të shkollave fillore dhe të mesme si dhe rektorëve universitar duhet bëhet me përfshirje të prindërve, nxënësve apo studentëve dhe sektorit civil, jo vetëm të senatorëve dhe këshillit prindëror e atij komunal.

Meqë me marrëveshjen Maqedoni-Shqipëri parashihet edhe abetarja e unifikuar shqiptare e cila do të përdoret në Shipëri, Kosovë dhe Maqedoni, reformuesit e arsimit nuk shohin pengesë në inkluzivitetin arsimor dhe vlerësojnë se ajo do të jetë një mundësi mirë e standardizimit të gjuhës shqipe.

(Xhemazije Rizvani)

© Portali Shkollor- Të gjitha të drejtat e rezervuara. Ndalohet kopjimi pa lejen tonë. 

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Article

Më mirë mësues në një shkollë private apo publike?

Next Article

Ese: Asgjë në jetë nuk është absolute

Related Posts