Si të inkurajoni nxënësit tuaj të kryejnë detyrat e shtëpisë

Nuk do të dëgjoni më kurrë arsye se pse nxënësit nuk kanë bërë detyrat.

Për shumicën e nxënësve, sapo të kthehen në shtëpi, supozohet të fillojnë detyrat e shtëpisë. Përfundimi i këtyre detyrave mund të jetë stresues për ta. Ka një mori arsyesh pse: nga prindërit e padisponueshëm, mungesa e hapësirës për të bërë detyrat e shtëpisë deri te punët pas shkollës dhe përgjegjësi të tjera.

Më poshtë gjeni sugjerime për t’ju ndihmuar t’i inkurajoni nxënësit tuaj të kryejnë detyrat e tyre.

Lërini nxënësit të kryejnë disa detyra shtëpie në klasë

Brian Bonkowski, mësues në Illinois, ka dhënë mësim për më shumë se 25 vjet. Bonkowski tani minimizon sasinë e detyrave të shtëpisë që nxënësit bëjnë jashtë klasës.

“Në disa shtëpi nuk ofrohet mbështetje për kryerjen e detyrave të shkollë. Kështu që unë kërkoj gjithnjë e më pak punë jashtë klasës”, thotë Bonkowski.

Bëjeni mësimin më të lehtë duke treguar një histori

Nxënësit kanë më shumë gjasa të kryejnë detyrat e shtëpisë nëse janë të interesuar për temën. “Një pjesë e madhe e të qenit mësues është të jesh argëtues – duhet të jesh qesharak, për ta treguar atë si një histori”, thotë Bonkowski. “Ju i bëni fëmijët më të aftë që t’i bashkohen vetë historisë – si do të ishte të ishe personazh në histori – në vend të ndonjë gjëje të thatë, faktike të shkëputur nga jeta e tyre.”

Jepuni nxënësve një shans të dytë… ndonjëherë

Don Fulmer, mësues në Illinois, zakonisht u cakton pesë pyetje nxënësve në klasë për t’i mbajtur ata përgjegjës për detyrat e shtëpisë. Nëse një nxënës ka vështirësi, Fulmer e tërheq mënjanë dhe e pyet për arsyet e ngecjes. Në varësi të përgjigjes, Fulmer ndonjëherë cakton një grup tjetër prej pesë pyetjesh dhe i jep një shans të dytë nxënësit të provojë përsëri. Shansi i dytë mund të motivojë një nxënës për të ecur përpara.

Përfshini të rriturit

“Prindërit janë aleati juaj më i madh”, thotë Fulmer. “Unë nuk kontaktoj menjëherë prindërit për vetëm një detyrë të humbur, por nëse ka shumë detyra të shtëpisë që nuk po bëhen, unë kontaktoj me ta dhe zakonisht detyrat e shtëpisë fillojnë menjëherë të dorëzohen në kohë.”

Ndonjëherë kjo nuk mjafton.

Nëse nxënësi është i përfshirë në një aktivitet jashtëshkollor, Fulmer kontakton personin e asaj lënde, shembull trajnerin e futbollit. “Sepse ndoshta ai do të jetë në gjendje të flasë me atë fëmijë nëse unë nuk mundem”, thotë ai.

Për shembull, përshkruan Fulmer, kur një futbollist yll nuk kishte të drejtë të luante për shkak të notave, Fulmer iu drejtua trajnerit të futbollit dhe kërkoi ndihmë. Si rezultat, trajneri i futbollit u mundua aq shumë, sa filloi ta shoqëronte atë nxënës në klasë dhe u ulte pranë tij për ta inkurajuar që të ngrinte notat. “Nxënësi ishte i mërzitur, por notat e tij u përmirësuan sepse kjo kishte ndikim në diçka që ai absolutisht pëlqente të bënte”, thotë Fulmer. 

Lidhu me nxënësit nëpërmjet interesave të tyre

Edhe nëse një nxënës nuk është i përfshirë në një aktivitet jashtëshkollor, arritja dhe lidhja me interesat e tij personalë mund të ndihmojë në motivim, sepse tregon se jeni të kujdesshëm. Për shembull, Fulmer po përpiqej të angazhonte një nxënës të caktuar kur zbuloi se i pëlqenin kitarat elektrike, por nuk kishte një të tijën.

Kështu Fulmer bëri një lidhje midis nxënësit dhe mësueses së muzikës, e cila e dërgoi në një “klub elektrik me kitarë”. Fulmer gjithashtu i dha nxënësit një libër për historinë e kitarave elektrike dhe jetën e muzikantit të njohur dhe novatorit të kitarës elektrike Les Paul. Duke u interesuar për jetën e nxënësit, fjalët e Fulmerit patën një forcë shumë më të madhe kur ai i tha nxënësit: “Kam vërtet nevojë që ti të bësh detyrat e shtëpisë”. 

“Duhet të mbani mend se ky është një biznes njerëzor”, thotë Fulmer. “Ne nuk po krijojmë miniaplikacione në linjën e montimit. Ne po bëjmë udhëheqësit e ardhshëm të shekullit të 21-të. Duhet të jesh njeri.”

Burimi: Klikoni këtu 

Përgatiti: Era Baliu, gazetare përgjegjëse e Portalit Shkollor Albas për Kosovën

© Portali Shkollor- Të gjitha të drejtat e rezervuara. Ndalohet kopjimi pa lejen tonë. 

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Article

“Stop Dhunës!’’ - Vojsava Çilaj

Next Article

Këshilla për menaxhimin e stresit në shkollë, dedikuar mësimdhënësve

Related Posts