Rikthimi në shkollë dhe fëmijët me nevoja të veçanta/ Rekomandime për prindërit

10 rekomandime për përgatitjen e fëmijëve me nevoja të veçanta për rikthimin në shkollë nga mësuesja Rajmonda Mollaymeri.

Duhet përkushtim që çdo prind të përgatisë me sukses fëmijët e tyre që të kthehen në shkollë dhe të fillojnë një vit të ri shkollor. Por për prindërit që kanë fëmijë me nevoja të veçanta, procesi i kalimit nga vera në shkollë mund të jetë pak më i vështirë. Pavarësisht nëse fëmija juaj po ndjek një klasë për herë të parë ose do kalojë nga një klasë në tjetrën ai e ka të vështirë fillimin dhe përshtatjen me rutinën e shkollës.

Rekomandime për rikthimin në shkollë (për prindërit)

1. Ekspozojini fëmijët në klasë më herët

Prindërit bashkë me fëmijët e tyre janë të mirëpritur në shkollë ku mund të takojnë mësuesit dhe të vizitojnë klasën,  të njihen me ambientet e shkollës. Kjo i jep atyre një ndjenjë të hapësirës në të cilën do të jenë çdo ditë para fillimit të shkollës. Kërkoni të shihni hapësirat me të cilat fëmija do të ketë nevojë të njihet. 

2. Krijoni një marrëdhënie komunikimi me mësuesin

Komunikimi dhe bashkëpunimi me mësuesin çelësi i suksesit. Nëse fëmija juaj do të ketë një mësues të ri këtë vit shkollor, shkoni përtej takimit, komunikoni me të çdo ditë. Bëni gati qëllimet dhe shqetësimet tuaja për të folur. “Nëse mësuesi e kupton që prindi është i përfshirë, atëherë fëmija ndihet i sigurt” 

3. Filloni një rutinë të mëngjesit herët

Të gjithë fëmijët përfitojnë nga futja në një rutinë të caktuar ndërsa afrohet viti i ri shkollor, por për një fëmijë me nevoja të veçanta, duhet të filloni pak më herët. “Të paktën dy ose tre javë para fillimit të shkollës, filloni atë rutinë për t’i bërë ata të kënaqur me të parë se ndryshimi i madh të vijë”. Mirë është t’i mbani ata në rutinën e tyre të shkollës sa më shumë që të jetë e mundur gjatë verës, por nëse nuk është e mundur, thjesht filloni të ecni nëpër rutinën e kohës së shkollës disa javë përpara.

 4. Krijoni mbështetje sociale

Nëse jeni të shqetësuar për ecurinë e fëmijës suaj në shkollë , merrni parasysh të kontaktoni familjet e tjera që njihni me nxënësit në shkollë – ose ata me nevoja të veçanta ose pa – për të parë nëse ata do të ishin të gatshëm të ndihmojnë në integrimin e fëmijës tuaj në shkollës dhe të ndihmojë kur është e nevojshme. Ju gjithashtu mund të kontrolloni për të parë nëse ka një program miqësor në shkollën tuaj që mund të ndihmojë në integrimin e mëtejshëm të nxënësit tuaj me fëmijët. Një bisedë e hershme në klasë me ju si prindër mund të ndihmojë gjithashtu në krijimin e shpejtë të një sistemi mbështetës social. 

5. Punoni për aftësitë shkollore në shtëpi

Për shkak se një fëmijë me nevoja të veçanta mund të vijë në shkollë pa aftësitë themelore për t’i ndihmuar ata të kenë sukses, ju mund t’i jepni përparësi duke punuar në strukturën, disiplinën dhe rutinat para fillimit të vitit shkollor. Përveç zgjimit dhe fjetjes në një kohë të caktuar, rekomandohet që fëmijët të praktikojnë të ulen për të punuar në një aktivitet për një periudhë të caktuar kohe, të themi 15 minuta, dhe pastaj duke rritur ngadalë sasinë e kohës , (në varësi të fëmijës) të punoni në aftësi të tilla si të kërkoni leje për t’u ngritur ose për të shkuar diku.

6. Përfshijini fëmijët në blerjen e pajisjeve shkollore

Nëse është e mundur, merrni me vete mjetet e shkollës për fëmijën tuaj, në mënyrë që ata të zgjedhin mjetet që janë emocionuese për ta. Kjo mund të nënkuptojë blerjen e diçkaje me ngjyrat ose modelet që ata tërheqin ose marrjen e një fletoreje që e zbukurojnë në shtëpi. Kjo nuk është specifike për nevojat e veçanta , por mund të shtojë një ngushëllim shtesë “për të pasur gjëra në shkollë me të cilat ndihen të lidhura”.

7. Flisni për emocionet

“Prindërit duhet të flasin me fëmijët e tyre për ndjenjat e tyre”. “Kjo është një periudhë e vështirë kur fëmija nuk do të shohë prindërit ose kujdestarët e tyre gjatë gjithë ditës. Fëmija duhet të sigurohet se një i rritur specifik do të jetë atje për t’i marrë në kohë”. Nëse mendoni se kalimi në shkollë do të jetë veçanërisht i vështirë për fëmijën tuaj, konsideroni të përpiqeni ta mësoni gradualisht atë të jetë larg. Përfshini fëmijën tuaj në vendimmarrje dhe flisni me të për ndjenjat e tyre në atë masë sa ata janë në gjendje të ndihmojnë në lehtësimin e shqetësimeve tuaja.

8. Flisni për shkollën tuaj në mënyrë pozitive

Ndërsa diskutoni për kohën në shkollën, synoni të qëndroni pozitivë, edhe nëse jeni duke folur me një të rritur tjetër brenda veshit të fëmijës tuaj. Mbani të gjitha gjuhët rreth shkollës shumë pozitive dhe ngushëlluese para fëmijës në mënyrë që ata të mos marrin mesazhe kontradiktore. 

9. Kujtojini ata që të mbrojnë veten

Familjet duhet të sigurojnë një sistem mbështetës pozitiv dhe të fortë për fëmijët e tyre me nevoja të veçanta,  dhe t’i mësojnë ata se si të flasin vetë, nëse është e mundur. Kjo do të thotë që prindërit duhet t’i kujtojnë fëmijët e tyre që të kërkojnë ndihmë nëse kanë nevojë.

10. Përfshihuni

Prindërit duhet të mbajnë linjën e komunikimit të hapur me të gjithë të përfshirë në edukimin e fëmijës gjatë gjithë vitit shkollor. Nëse është e mundur , bëhuni vullnetar, bashkohuni  në ngjarje speciale dhe aktivitete jashtëshkollore.

Ndërsa hyrja në një sezon të ri shkollor me një fëmijë me nevoja të veçanta mund të jetë i vështirë për fëmijët dhe prindërit, veçanërisht nëse fëmija nuk ka ndjekur shkollën më parë, përdorimi i këtyre taktikave para fillimit të shkollës dhe gjatë gjithë vitit shkollor mund të ndihmojë të gjithë të ndjeheni të përgatitur, komod dhe gati për sukses në klasë. 

Suksese në vitin e ri shkollor 2021-2022!

Rajmonda Mollaymeri

© Portali Shkollor – Të gjitha të drejtat e rezervuara. Ndalohet kopjimi pa lejen tonë.

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Article

Frankofonia e së nesërmes nuk është një ëndërr, por një realitet i vërtetë

Next Article

Trajnime me kredite përgjatë muajit shtator nga Qendra e Trajnimeve dhe Projekteve Albas 2021

Related Posts