Përsëri në shkollë, disa ide për të qetësuar mësuesit

Pushimet verrore kanë përfunduar. Ju jeni sot në plazh ndërsa të nesërmen ju jeni kthyer në ditët e përgatitjes së stafit për vitin e ri shkollor.

Çfarë ndodhi?

A kanë ikur shumë shpejt pushimet? A keni harruar ta lexoni atë libër ose pastroni kutinë e magazinimit? Mos u shqetësoni. Ju jeni, jeta nuk ka mbaruar, sepse ju jeni duke shkuar përsëri në punë. Unë i kuptoj plotësisht ndjenjat e komplikuara që ju përjetoni rrugës për në shkollë. Por kjo frikë është e lehtë të shmanget me një ndryshim qëndrimi. Ditët e plazhit nuk do të rikthehen, por ka disa mënyra për të mbajtur një vend me diell.

Ja çfarë duhet të bëni ju që të jeni gati për t’ju kthyer “jetës shkollore” dhe të mos ndjeni sikur keni shumë vite që bëni të njejtën punë, të mos bëheni monotonë.

Shkoni tek një koleg për t’u miqësuar, mos u ankoni

Disa ditë para se të ktheheni në punë, dërgojini një kolegu një mesazh vetëm për ta përshëndetur. Flisni për pushimet tuaja dhe shmangni bisedat për botën shkollore. Filloni ta ripërtërini atë shoqëri që shumë prej nesh e gëzojnë me të vërtetë. Si mësues, pjesa më e madhe e punës suaj është në klasë, por ne të gjithë jemi pjesë e vogël e një tërësie më të madhe, duke u përpjekur të ndihmojmë edukimin e fëmijëve dhe t’i bëjmë më të mirë në komunitetet. Kjo punë në ekip është kënaqësi por edhe shpërblehet. Kujtohuni për këtë dhe afrohuni me miqtë dhe kolegët tuaj.

Ndrysho rutinën tënde

Për pesë vitet e fundit a keni bërë të njejtën gje? A keni ngrënë të njëjtën gjë për mëngjes, ose më keq, kalojeni atë? A keni veshur të njëjtën këpucë çdo ditë? Shikoni, kam rutinat e mia që i dua dhe më besoni, nuk po i ndryshoj të gjitha. Megjithatë, nganjëherë, nëse ndjen frikën e kthimit në shkollë, një kalim i vogël në një ritual të përditshëm mund ta bëjë ditën më interesante. Hani diçka të re për mëngjes. Shkoni në shkollë më herët dhe dilni më herët. 

Merrni një rrugë tjetër për të punuar. Ndryshoni muzikën që dëgjoni, ose kontrolloni motin në një faqe interneti të ndryshme nga ajo që ju e shikoni vazhdimisht.

Bëj diçka të pazakontë, jo të shterosh mendjen tënde, por ta thyesh atë rrugë të mundimshme të ndjenjës sikur të bëje të njëjtën gjë, pa pushim, me vite të tëra. Ndryshoje atë. Mbaje të ndryshme. Ajo nuk duhet të jetë jetë shkatërrimtare, por mjafton diccka e vogël për ta bërë jetën tuaj të ndihet pak më ndryshe.

Mësoni diçka të re

Edhe sikur të kesh vetëm dy javë mëso diçka të re. Lexoni një libër që ju intereson. Shihni një ekspozitë në muze. Provoni një lloj të ri të ushqimit ose regjistrohuni në një klasë njëjësie. Mos harroni se çfarë është si për të mësuar dhe për t’u ekspozuar ndaj diçkaje të freskët dhe magjepsëse. Kjo është ajo që ndjejnë nxënësit tuaj kur ju i frymëzoni ata. Është një ndjenjë shumë e fuqishme. Dhe mënyra më e mirë për të kujtuar është gjetja e të njëjtit emocion tek vetja juaj.

Askush nuk pëlqen t’i japë fund pushimeve verore. (Besoni mua, do të doja disa javë të tjera.) Por provoni disa nga këta këmbyes rutine. Ato mund t’ju ndihmojnë të hiqni tmerrin dhe të merrni më shumë ngacmime në lidhje me kthimin në shkollë. Në fund të fundit, nuk është se si të doni të ndiheni?

Ndrysho veshjen e punës

Bëni më shumë se vetëm këpucët tuaja. Shtoni diçka në atë që vishni, qoftë një orë, një gjerdan, një palë vathë të ndryshëm ose një byzylyk, diçka që ju vendosni ose mbani në tavolinën tuaj që ju bën të ndiheni ndryshe. Si thoni për një prerje të re flokësh? 

Çfarëdo qoftë ajo që bëni do ju bëjë të ndiheni paksa ndryshe, jo e njëjta veti e vjetër që është zvarritur për të punuar duke veshur të njëjtën gjë. Edhe kolegët tuaj mund të vërejnë. Ndoshta kjo do t’i frymëzojë ata për të përzier gjërat.

Bëni një mik të ri

Rilidhja me një koleg para se të ktheheni është gjithmonë një plan i mirë, por arritja e dikujt të ri në shkollë mund të jetë vërtet freskuese. Më pëlqen një bisedë cilësore ose edhe një bisedë e shpejtë me disa nga mësuesit e mi gjatë ditës së punës, e cila zakonisht nuk ka të bëjë me punën. Është një pushim i madh nga dita e mësimdhënies, edhe nëse zgjat vetëm për 5 minuta.

Mësimdhënia mund të jetë shumë izoluese, duke shpenzuar orë pa kontakt me të rriturit. Gjeni dikë të ri në shkollë me të cilin mund të shoqëroheni rastësisht. Gjatë viteve ka qenë e mrekullueshme të hahet drekë me të njëjtët njerëz ose të hani e të punoni vetëm në klasën tuaj, por përzierja e jetës suaj shoqërore në shkollë do të veprojë si një mjet tjetër për të hedhur frikën e kthimit në klasë.

E kuptoj plotësisht trishtimin e përfundimit të pushimive verore. Askujt nuk i pëlqen të largohet nga plazhi! Por nuk mendoni për planprogramin tuaj ende. Vendosni pak energji në vetvete dhe do të ndjeheni më mirë për t’u kthyer në klasën tuaj!

Shihemi në shkollë!

 (Nga Otis Kriegel, Përshtati: Albina Hoxhaj)

© Portali Shkollor- Të gjitha të drejtat e rezervuara. Ndalohet kopjimi pa lejen tonë. 

* Otis Kriegel është autori i të Drejtës së Shkollimit Fillestar: Si mund të planifikoj për një javë të parë të suksesshme në klasën time? (ASCD). Kriegel ka mësuar nxënësit e shkollave fillore dhe të mesme për 15 vjet. Ai ka mësuar në gjuhë të dyfishtë (spanjisht / anglisht dhe gjermanisht / anglisht).

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Article

Mësim i bazuar në lojë

Next Article

Ide për të transformuar mësimdhënien

Related Posts