A duhet të ketë detyra gjatë pushimeve verore?

Diskutohet shpesh për detyrat e verës. A duhet të kenë nxënësit detyra gjatë pushimeve verore? Ka nga ata që mendojnë se po, ka të tjerë që mendojnë se nuk është e nevojshme. Por si është në të vërtetë?

Idealja

Detyrat e verës janë një gjë e çuditshme për mua. Unë shoh vlerën e vërtetë në vazhdimin e mësimit dhe mbajtjen e aftësive dhe koncepteve të freskëta gjatë javëve që nxënësit tanë po shijojnë pushimet e tyre të verës. Konceptet e matematikës që kërkojnë muaj për të mësuar mund të harrohen lehtë nëse nuk praktikohen për disa javë. Leximi dhe diskutimi i klasikëve të mrekullueshëm gjatë atyre ditëve të hidhura të verës mund të jetë ndriçues. Disa nga leximet e kërkuara janë libra që nxënësit nuk do t’i lexonin nëse nuk do të ishin të nevojshme.

Në një artikull ka disa këshilla për verën. “Leximi gjatë pushimeve verore dhe diskutimet e librave të fëmijëve përmirësojnë rrjedhshmërinë e leximit dhe i ndihmon fëmijët të mësojnë fjalorin dhe konceptet e reja.” Nuk e mohojmë, leximi gjatë verës është një gjë e mirë për nxënësit. Ka shumë për të fituar dhe stimulon trurin me lexime. Ky artikull “Këshilla për leximin e verës nga bibliotekarët” nga revista Parent & Child ka pesë këshilla për leximin e suksesshëm të verës: vizitoni bibliotekën lokale, lexoni modelin për fëmijën tuaj, gjeni ose krijoni grupe diskutimi librash, caktoni afate të leximit dhe mbani librat me vete kur të udhëtoni.

Realiteti

Tani, le të flasim realitetin. Realiteti është se detyrat e verës janë stresuese. Këto detyra janë stresuese për nxënësit dhe stresuese për prindërit. E vlerësova perspektivën e Launa Schweizer, në artikullin e saj, “Kush ka nevojë për punë shtëpie gjatë verës? Disa vite më vonë, duke parë këtë punë të njëjtë me sytë e një prindi, “Unë nuk po caktoj detyrat e shtëpisë; Unë jam ai që vetëm e kontrollon përfundimin e tij, gjë që e zvogëlon në mënyrë drastike motivimin tim.”

Verën e kaluar më kujtohet se pakoja e matematikës së tmerrshme u ul në banakun e kuzhinës, ditë pas dite. Unë u përpoqa ta inkurajoja butësisht djalin tim për ta përfunduar, pa kaluar në zonën bezdisëse (mirë, ndoshta kam kaluar njëherë ose dy herë në zonën bezdisëse). U lirova një ditë në fillim të gushtit kur ai u ul për të filluar paketën shumë të madhe, shumë të komplikuar. 

Ndërsa unë isha gati të përgëzoj atë për iniciativën e marrë para kohe, kam vënë re se data e duhur ishte ditën e ardhshme. Nuk ka nevojë të thuhet, 24 orët e ardhshme nuk ishin mjaft në familje, por kjo paketë u përfundua dhe u shndërrua në zyrën e shkollës ditën tjetër. Çfarë mësoi nga ajo pako e matematikës? A e ka realizuar me të vërtetë detyrën e mbajtjes së aftësive të tij të matematikës? Ndoshta, por ishte stresuese dhe shteruese, për të dy ne.

Viti shkollor është i tejmbushur për fëmijët sot. Ping pongu nga shkolla në aktivitet për detyrat e shtëpisë është kullues. Pushimet verore janë disa javë për t’u çlodhur, çlodhur dhe për të lënë mendjen të endet. Leximi i librave është zgjedhje personale, ose dëshira për të luajtur lojëra deri natën vonë, ose vizita në kopshtin zoologjik me familjen… Është një periudhë për të shkuar familjarisht me pushime, mund të mësojmë në një mënyrë lehtësisht të lumtur. (Unë e kuptoj që jo të gjithë nxënësit ndajnë këto përvoja, por shumë e bëjnë.) Është një lloj i ndryshëm mësimi dhe rritjeje, por të mësuarit po ndodh akoma, apo jo?

Ndoshta një mundësi e mirë është të mësuarit me projekte që lejojnë nxënësit të ndjekin asionet e tyre. Gjatë verës, nxënësit tanë janë të lirë të mësojnë çfarëdo që ata zgjedhin. A kanë nevojë për paketa matematike dhe kanë kërkuar leximin për t’i mbajtur ato të përqendruar për vitin e ardhshëm shkollor?

Unë haptazi dhe në mënyrë të ndjeshme ndaj me ju pasigurinë time për këtë temë. Si prind i të rriturve, jam i kënaqur që listat e leximit të verës dhe paketat e matematikës janë një gjë e së kaluarës. E kuptoj se fëmijëria është e shkurtër, por edhe koha e pushimeve të verës është e çmuar. Koha e familjes në verë është një gjë e mrekullueshme dhe duhet të mbrohet.

Megjithatë, me padurim e pranoj rëndësinë e mbajtjes së aftësive të mprehta dhe idenë e fillimit të vitit shkollor të gatshëm për të trajtuar konceptet e reja. Ndonjëherë këto detyra janë një mundësi për mësuesin e ri që të krijojë një lidhje me nxënësin dhe mund të jetë një fillim i mbar i një viti të ri shkollor.

Ka mundësi për leximin dhe paketat tradicionale të kërkuara. Konsideroni këto alternativa në vend të kësaj.

1. Kërkoni lexim veror, por me zgjedhje më shumë zgjedhje të nxënësve.

2. Lehtësoni diskutimet në internet në lidhje me një sërë temash me nxënësit që përdorin platforma të ndryshme të mediave sociale si: bloget, Facebook, Edmodo, Schoology, etj.

3. Përdorni matematikë ose shkrimet e leximit thjesht për të treguar kohën e kaluar duke përdorur faqet e internetit, programet ose aftësitë e ndryshme të praktikuara.

4. Integrimi i orës gjinore gjatë projekteve të verës.

5. Përdorni programet që janë tashmë në vend në komunitetin tuaj. Për shembull, ky program Barnes & Nobles ku lexoni 8 libra, plotësoni ditarin dhe fitoni një libër të lirë. Biblioteka publike e Neë York City dhe Queens Biblioteka e leximit të verës dhe leximi i librit të verës nga Biblioteka Metropolitane Columbus kanë programe të mrekullueshme për të ndarë me nxënësit – kontrolloni bibliotekën tuaj lokale për të parë çfarë ofrojnë.

Cilat janë mendimet tuaja për detyrat e verës? A mendoni se është e nevojshme për klasën tuaj? A besoni se kjo bën një ndryshim në fillim të vitit shkollor? A mendoni se vera duhet të jetë pak më e lumtur? Çfarë bëni në lidhje me punën e verës dhe pse?

Çfarëdo që kërkohet, shpresoj që kjo të jetë rezultat i reflektimeve dhe diskutimeve të matura. Merrni në konsideratë kur dhe perse për të gjitha alternativat e mundshme që janë në dispozicion për ju dhe studentët tuaj. Më besoni, një nënë me një pako të tmerrshme që ulet në tavolinën e saj të kuzhinës, do të jetë mirënjohëse.

© Portali Shkollor – Të gjitha të drejtat e rezervuara. Ndalohet kopjimi pa lejen tonë.

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Article

Letër për një mësues të lodhur!

Next Article

Programi Kombëtar i Praktikave të Punës

Related Posts