Si të krijojmë klimë pozitive në klasë?

Është me vend që t’i drejtojmë vetes dy pyetje teksa përgatitemi për orën e mësimit për ditën e nesërme. Kur nxënësit hyjnë në klasën time, a janë ata të lumtur që janë këtu? Kur ata largohen, a janë ata qeshur dhe ndihen pozitivë për përvojën e tyre?

Ndërsa ka qindra ide që qarkullojnë çdo ditë për ndryshimin e klasës suaj. Ka një që është e garantuar plotësisht për të ndihmuar nxënësit tuaj të kënaqen më shumë me klasën.

Kujtoj vitin e vjetër në shkollën e mesme, në vitin 1983. Po, kjo është një kohë e gjatë. Unë kisha dëgjuar nga miqtë e mi për një mësues spanjoll të quajtur z. Black. Të gjithë ata përmendën sa qesharake, pozitive dhe krijuese ishin mësimet e tij. Për shkak se klasa ime e zakonshme e shkollës së mesme nuk ishte diçka për të shkruar në shtëpi, isha pak skeptik për atë që thanë, por më ngacmonte ideja për të pasur një lloj tjetër mësuesi.  

Në klasën e tij kishte një atmosferë të pabesueshme pozitive që e rrethonte jo vetëm atë, por gjithçka. Përveç fotografive në të gjithë muret, ai mori kohë për të ndarë një “përshëndetje”, buzëqeshje për të gjithë nxënësit e tij. Megjithëse kujtoj disa spanjollë sot, ajo që më ka mbetur në mendje ishte dëshira e sinqertë e mësuesit për të sjellë energji pozitive në klasë. Ai i bëri nxënësit të duan të hyjnë në klasën e tij. Ishte e qartë për të gjithë nxënësit, se gjithçka filloi me “dinamikën e pozitivitetit” të tij.

“Dinamika e pozitivitetit” mund të transformojë klasën tuaj. Unë e di se disa mund të jenë skeptikë për një deklaratë kaq të fortë. Por, mendoni kur merrni pjesë në seancat e Zhvillimit Profesional ose dëgjoni një folës të shkëlqyeshëm. Në shumicën, nëse jo të gjitha këto raste, ekziston një mesazh pozitiv. 

Klasa juaj nuk është e ndryshme! Nga bisedat me mijëra nxënës, është e qartë se çdo individ dëshiron një mësues pozitiv për të ndihmuar që dita të jetë më e mirë dhe klasa më e këndshme. Një nga pjesët më të mira të kësaj përpjekjeje është lehtësia e sjelljes së mesazhit të pozitivitetit në klasën tuaj.

Ajo mund të bëhet në ditën e parë dhe çdo ditë më pas në copa të vogla – dhe ka gjallëri të jashtëzakonshme për të transportuar dijet e programuara. Çfarë mund të bëni gabim duke qeshur me nxënësit tuaj, duke u kënaqur me ta dhe duke promovuar një “qëndrim qelq-gjysmë të plotë”? Është e pamundur që shumë nga nxënësit tuaj do të thonë: “Z. dhe znj. Smith, me të vërtetë nuk më pëlqen se jeni pozitiv. Ju lutem, mos qeshni!”

Edhe pse më duhet ta pranoj, një nga nxënësit e mi më ka përmendur se ai nuk mund të besonte se si unë mund të isha pozitiv gjatë gjithë kohës! Unë i thash: “Më pëlqen të jap mësim. Përse të jem negativ?”

3 Mënyra të thjeshta për të krijuar një atmosferë më pozitive në klasë

1. Gjithmonë përshëndesni nxënësit sapo hyni në klasë

Shumica e mësuesve janë të vetëdijshëm, por për shkak të një milionë detyrave të ndryshme, duket se harrojnë. Hyrja në klasë nis më një mesazh pozitiv duke u treguar nxënësve që “Unë kujdesem” për të gjithë nxënësit. Pasi hyni herën e dytë në klasë ju e dini që jeni të rëndësishëm për nxënësit. Gjithashtu kjo ju vë në një humor të mirë. Të gjithë duan të tregojmë respekt dhe mirëdashje. Nxënësit që thonë “përshëndetje” ose ju pyesin për ditën tuaj po tregojnë atë lloj lidhjeje personale që çdo mësues shpreson të ketë në klasën e tij.

2. Merrini nxënësit tuaj dhe lëvizni të paktën një herë në klasë

Si një mësues i Shëndetit dhe Edukimit Fizik, unë natyrisht kam një paragjykim për qëndrimin ulur për një kohë të gjatë. Duke marrë parasysh mendimet e shumicës së nxënësve të cilët mendojnë se kanë qëndruar gjatë ulur, janë të lodhur dhe të mërzitur duke mos lëvizur nga vendi, bashkërisht gjejmë një zgjidhje. 

Le të jemi të qartë, nuk po flasim për marrjen e 15 minutave nga ora e mësimit për të dalë nga klasa e për të ecur gjatë në këmbë! Përkundrazi, thjesht duke i marrë ato për një minutë dhe duke i lejuar të bisedojnë me njëri-tjetrin mund të nxisin një atmosferë jashtëzakonisht pozitive. Gjithashtu, kjo ju jep një shans për të ndërtuar lidhje me secilin nxënës ose grupe të vogla. Natyrisht, ka mënyra të tjera për të marrë nxënësit në klasë, por kjo është për një artikull tjetër.

3. Bëni të gjithë nxënësit të bëjnë një reflektim pozitiv në fund të klasës.

Nxënësit shpesh kujtojnë fillimin dhe fundin e vitit shkollor. Por si mund të veproni që t’i bëni ata të ndihen mirë? Nëse ditën e fundit të shkollës u thoni që të shkruajnë diçka pozitive që u ka mbetur në mendje gjatë këtij viti, ata do të jenë të lumtur.

Dua ta mbaj një dokument çdo ditë në klasë. Çdo 5-10 ditë, bëjmë një pasqyrim të pikave kryesore pozitive që kemi mbuluar. Rezultatet mund të jenë befasuese dhe mund të jenë edhe më të fuqishme kur modeloni procesin dhe ndani vetveten.

Kërkoni që nxënësit të ndajnë diçka pozitive në lidhje me një nxënës tjetër lidhur me aktivitetet / mësimin e asaj dite. Për t’i mbajtur lidhjen e nxënësve më njëri-tjetrin e për të krijuar një klimë pozitive në klasë, organizojini nxënësit të punojnë dyshe-dyshe, kujdesuni që të ketë rotacion në mënyrë që të gjithë nxënësit në klasë të komunikojnë me njëri-tjetrin dhe të dinë të ruajnë frymën e ekipit. 

Nxënësit do të hyjnë dhe do të largohen nga klasa juaj shumë herë gjatë një viti. Edhe pse shumë nga mësimet do të jenë të ndryshme, duke sjellë një energji pozitive për çdo fëmijë / adoleshent mund të bëjë një ndryshim në mënyrën se si ata e shohin klasën tuaj, si reflektoni në klasën tuaj dhe më e rëndësishmja, që ata gjithmonë ju kujtojnë ju, ashtu si përvoja ime në klasën e z. Black.

Albina Hoxhaj

© Portali Shkollor – Të gjitha të drejtat e rezervuara. Ndalohet kopjimi pa lejen tonë.

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Article

Shaka pa kripë ...

Next Article

Arsimi parauniversitar, terma dhe përkufizime

Related Posts