Zbulohet numri më i madh i rëndomtë!

Matematicienti nga Universiteti Central Missouri Curtis Cooper zbuloi se numri i ri i rëndomtë rekord ka më shumë se 22 milionë shifra.

Numrat e rëndomtë janë 2, 3, 5, 7, 11 dhe gjithë të tjerët në varg të cilët janë të pjesëtueshëm me njëshin dhe veten profesori Cooper më shumë se një muaj i kaloi duke punuar në kërkimin e numrit më të madh të rëndomtë deri më tani dhe arriti ta bëjë atë kur numrin 2 e ka shumëzuar me të njëjtin numër 74.207.281 dhe nga rezultati i fituar minusoi 1.

Numri më i ri i rëndomtë tani ka 22.338.618 shifra të pabesueshëm dhe është i pamundur të shkruhet në formën e tij origjinale. Matematikisht shkruhet “2 në 74.207.281 minus 1”.

Numri më i madh i rëndomtë deri tani ka patur 17 milionë shifra, ndërsa është zbuluar në vitin 2013.

Projekti me titull Internet kërkimi i madh për numrat e rëndomtë të Marsenne (GIMPS) për këtë zbulim Cooperin e shpërbleu me 100 mijë dollarë.

© Portali Shkollor- Të gjitha të drejtat e rezervuara. Ndalohet kopjimi pa lejen tonë. 

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Article

Stafete me shtrëngim duarsh

Next Article

Si të luajmë Biçi-boll (Cycle-ball), ja rregullat e lojës

Related Posts