Test “Dituri natyre”

Më poshtë ju sjellim një test, lënda dituri natyre, klasa e tretë. Testi është bërë mbi kapitullin “Njeriu dhe shëndeti”.

Test             G A                              Emri ­­­­­­­­­­­___________

Klasa: III

Lënda: Dituri natyre 

Kapitulli: Njeriu dhe shëndeti

1.Cilat janë organet e tretjes? ______________________________________________________________________________________________________________

                                                                                                                                    (2pikë)

2. Përse shërbejnë veshkat?__________________________________________________(2pikë)

3. Shkruaj 3 rregulla për kujdesin ndaj organeve të tretjes:

1_______________________________________________

2_______________________________________________

3_______________________________________________

                                                                                                 (3pikë)

4. Shkruaj disa faktorë që dobësojnë dhe çrregullojnë organet e tretjes.______________________________________________________________________________________________________________

                                                                                                                   (4pikë)

5. Qarko përgjigjen e duhur.                                                                    

a. Organet janë të brendshme dhe të jashtme.                                          V      G

b. Pjesët kryesore të trupit janë: koka,trupi dhe krahët.                             V       G

c. Njeriu ka katër shqisa.                                                                             V       G         

ç. Kur nxjerrim fryme mushkritë zgjerohen.                                                V      G

d. Ushqimet e kripura janë të domosdoshmepër veshkat.                           V      G

dh. Sistemi nervor përbëhet nga truri, palca kurrizore dhe nervat.             V      G

e. Kockat e këmbëve janë më të shkurtra se të tjerat.                                 V      G

(7 pikë)

6. Plotëso fjalitë  dhe shkruaj nga një këshillë për çdo shqisë.

Syri shërbën_____________________________________________

Këshillë________________________________________________

Veshi shërben­____________________________________________

Këshillë­­­­­­________________________________________________

Hunda shërben___________________________________________

Këshillë________________________________________________

Gjuha shërben____________________________________________

Këshillë_________________________________________________

Lëkura shërben____________________________________________

Këshillë_________________________________________________

                                                                                                                                (10 pikë)

6. Plotëso tabelat.

Ushqime me prejardhje bimoreUshqime me prejardhje shtazore.
11
22
33
Ushqime të dëmshme për funksionin e veshkaveUshqime të dobishme për funksionin e veshkave
11
22
33

                                                                                             (12 pikë)

 Vlerësimi Arritje të pakënaqshme (1) Arritje që kanë nevojë për përmirësim (2) Arritje të  kënaqshme (3) Arritje shumë të kënaqshme         (4)  Arritje të  shkëlqyera (5)
Intervali i pikëve0-1011-2021-2526-3536-40
Nr  i pikëve të nxënësit     

© Portali Shkollor – Të gjitha të drejtat e rezervuara. Ndalohet kopjimi pa lejen tonë.

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Article

Organizimi i provimeve të Maturës Shtetërore 2019

Next Article

“Fi Ki Bio” – Laboratori i lëvizshëm nëpër shkolla

Related Posts