Të drejtat jo të dukshme, por ekzistuese të mësuesve

Të gjithë i njohim disa të drejta të mësuesve të cilat nuk janë të shkruara, por ekzistojnë dhe u japin atyre lirinë për të vepruar në shkollë apo në klasë. Nëse jeni kuriozë, më poshtë gjeni disa prej tyre.

Mësuesit kanë edhe disa të drejta të cilat nuk janë të shkruara në ndonjë ligj, udhëzim apo rregull, por ato ekzistojnë dhe jemi të sigurt që pasi të lexoni më poshtë disa prej tyre do të kujtoheni për to…

  • Mësuesi ka të drejtë të mos e lejë studentin të shkojë në tualet, pasi ai është përgjegjës për të. Nëse diçka i ndodh nxënësit, mësuesi do të përgjigjet.
  • Mësuesi ka të drejtë të mos korrigjojë notat e studentit, edhe nëse me të vërtetë kërkon dhe sjell një ese, një teoremë të provuar ose një abstrakt me 20 faqe.
  • Mësuesi mund ta ngrejë zërin në klasë, për sa kohë që ai nuk ofendon askënd dhe nuk bëhet personale. 
  • Mund të shkruajë një raport si për një student individual ashtu edhe për të gjithë klasën në tërësi.
  • Ka të drejtë të ndërpresë mësimin për të thirrur drejtorin.
  • Nëse një institucion arsimor nuk përputhet me ligjin, mësuesi mund të kërkojë ndihmë tek autoriteti përkatës dhe të marrë kompensim moral ose material.
  • Vetë mësuesi zgjedh ditën për takimin me prindër dhe nxënës dhe ka të drejtë të refuzojë bisedën, duke kursyer kohën e tij.
  • Ai gjithashtu ka të drejtë të shkruajë një ankesë si ndaj administratës së shkollës ashtu edhe ndaj prindërve, nëse ka arsye të arsyeshme për këtë (fyerje, shantazhe, kërcënime).

Nanila Allkja Biçaku 

© Portali Shkollor – Të gjitha të drejtat e rezervuara. Ndalohet kopjimi pa lejen tonë.

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Article

“Ngashërimi i tokës kundrejt njeriut”, poezi nga mësuesja Albana Toçka

Next Article

"Libri dhe teknologjia", shkrim reflektues nga Berinika Arsllani

Related Posts