Si t’i bëni fëmijët dëgjues të mirë?

Mos harroni se “mosdëgjimi” nga fëmijët duhet të jetë gjithmonë një thirrje zgjimi për ne. Ndonëse mund të duket si sfidë ose mungesë e vëmendjes nga ana e tyre – është më se e mundshme një mënyrë për të tërhequr vëmendjen tonë ose për të shprehur nevojën e tyre për pushtet.

Ju i keni kërkuar fëmijës tuaj të bëjë diçka. Me shumë qetësi dhe shumë ngadalë.

Asgjë. 

“Ndoshta nuk më dëgjuan?” ju mendoni. Pra, ju pyesni përsëri qetë. Me ton më të lartë, por qetë.

Asgjë. 

Dhe pastaj ndodh e pritura. Në një moment humbjeje të plotë, ju mbeteni duke bërtitur të njëjtat kërkesa që kishit kërkuar me qetësi vetëm pak minuta më parë. Energjia përshkallëzohet dhe të gjithë mbeten të frustruar dhe të dekurajuar.

E kuptoj. Kështu bëjnë shumica e prindërve. Unë kam qenë edukatore prindërore për më shumë se 15 vjet dhe mund të them pa mëdyshje se “të mos ju dëgjojnë” fëmijët është zhgënjimi më i zakonshëm që dëgjoj nga nënat dhe baballarët. 

Megjithatë, nëse doni të kontrolloni mosreagimin e fëmijës suaj, gjëja e parë që duhet të bëni është të kuptoni PSE ai NUK po dëgjon. Më shpesh sesa jo, mungesa e përgjigjes së tij është një SIMPTOMË, jo problemi aktual.

Nëse nuk e trajtoni këtë çështje në rrënjët e saj, me siguri do të shihni që një rast i thjeshtë i “mosdëgjimit” do të lulëzojë në çështje më të mëdha të sjelljes si zemërimi, mospërfillja dhe kthimi i fjalës.

Pse nuk dëgjojnë fëmijët?

Pyetje e mirë! Pse duhet të përsërisni diçka pa pushim derisa ta gjeni veten duke bërtitur?

(Përpara se të shkojmë më tej, sigurohuni që të keni përjashtuar ndonjë gjendje të mundshme mjekësore që mund të ndikojë në dëgjimin ose të kuptuarit e fëmijës tuaj. Nëse jeni të sigurt se veshët e fëmijës tuaj funksionojnë plotësisht, lexoni më tej.)

Fëmijët e të gjitha moshave – nga të vegjlit deri në adoleshencë – kanë një nevojë të fortë për energji. Kur fëmijët nuk kanë mundësi të ushtrojnë fuqinë e tyre në mënyra pozitive – duke zgjedhur rrobat që do të veshin, duke bërë menunë e darkës, duke zgjedhur çfarë loje të luajnë etj. – ata do ta ushtrojnë fuqinë e tyre në mënyra negative.

Për shkak se fëmijët kanë kontroll mbi trupin dhe gjuhën e tyre, betejat më të zakonshme (dhe frustruese) për pushtet ndodhin kur fëmijët përdorin trupin dhe gjuhën e tyre për të sfiduar kërkesat tona.

Duke zgjedhur MOS të dëgjojnë, fëmijët mund të pohojnë fuqinë e tyre. Kjo sjellje është thjesht një mënyrë se si fëmijët shprehin nevojën e tyre për më shumë kontroll dhe aftësi vendimmarrëse në jetën e tyre.

Duke zbatuar disa teknika të prindërimit pozitiv të lehtë për t’u mësuar, ju mund t’u jepni fëmijëve tuaj fuqi brenda kufijve tuaj. 

A është “Mosdëgjimi” vetëm një etiketë?

Përpara se të zhytemi në strategji për të përmirësuar komunikimin me fëmijët tuaj, merrni parasysh këtë pyetje – Kujt saktësisht po i referoheni kur thoni që fëmija juaj “nuk dëgjon”?

Kur flisni me prindërit, “mosdëgjimi” zakonisht përfundon të jetë një term i përgjithshëm që mbulon një mori çështjesh. Për shkak se “mosdëgjimi” është kaq i gjerë, mund të jetë e vështirë të gjesh një zgjidhje.

Nuk po them se nuk ka raste kur fëmija juaj thjesht po ju injoron – kjo ndodh! Sidoqoftë, bëhet fjalë më pak për “mosdëgjimin” dhe më shumë për ndonjë çështje themelore.

A është ajo e lodhur, e uritur apo nuk ndihet mirë? Ose, a ka ndonjë çështje më të thellë të kontrollit që po e bën atë të shkëputet, si p.sh.

Shoqet e shkollës? 

Detyrat e shtëpisë?

Ora e gjumit?

Mos e grumbulloni çdo mbyllje komunikimi nën ombrellën e “mosdëgjimit”. Gërmoni dhe zbuloni se çfarë po ndodh në të vërtetë, atëherë mund të bëni një plan veprimi për të adresuar në mënyrë specifike atë problem.

Tani, nëse me të vërtetë është një rast klasik i mosdëgjimit, këtu janë 7 hapa që mund të ndërmerrni për të siguruar që fëmijët tuaj t’ju dëgjojnë vërtet.

5 hapa për t’i bërë fëmijët t’ju dëgjojnë

1. Kontakti me sy

Kur keni nevojë për vëmendjen e fëmijës suaj, sigurohuni që të tërhiqni vëmendjen e tij – kjo do të thotë kontakt me sy. Kur uleni dhe e shikoni në sy, ju jo vetëm që verifikoni se ajo ju sheh dhe ju dëgjon, por forconi edhe komunikimin.

Kjo do të thotë që mund t’ju duhet të largoheni nga kuzhina ose të lini gatimet për një minutë dhe të hyni në dhomën tjetër. Afërsia është çelësi – ju nuk po flisni me të ose nuk po urdhëroni nga dhoma tjetër – po flisni me të.

2. Hiqni dorën nga fjala MOS

Mos e prek vëllanë tënd. Mos vrapo në korridor. Mos luaj me ushqim. 

Komandat negative, të tilla si “mos” dhe “jo” kërkojnë që fëmijët të dyfishojnë procesin. Fëmijët duhet t’u përgjigjen dy pyetjeve:

1) Çfarë NUK dëshiron ajo që unë të bëj?

2) Çfarë dëshiron ajo që unë të bëj në vend të kësaj?

Kjo është konfuze dhe kontradiktore. Për shembull, nëse thoni “Mos e prek vëllanë tënd”, një fëmijë duhet të ndalojë sjelljen aktuale DHE të përcaktojë sjelljen e duhur alternative – Nëse nuk mund ta prek atë, a do të thotë kjo që nuk mund ta përqafoj? A mund të luajmë bashkë? A mund ta ndihmoj të veshë xhaketën ose t’i lidhë këpucët nëse e kërkon mami?

Në vend të kësaj, tregoni fëmijës tuaj se çfarë të BËJË.

Në vend të fjalës “Mos e prek vëllanë tënd”, provoni “Përdor prekje të buta kur prek vëllanë” ose “Vëllai yt nuk dëshiron të luaj tani, prandaj mbajini duart të palosura ndërsa jemi në makinë”.

Në vend të “Mos i lër lodrat tua në të gjithë dyshemenë”, provoni “Të lutem vendos lodrat tua në koshin e lodrave”.

Në vend të “Mos vrapo në korridor”, provoni “Të lutem ec në korridor”.

3. Thuaj PO 

Kur jeni të bombarduar me kërkesa, është e vështirë t’i analizoni ato në një mënyrë kuptimplote, kështu që ju jepni vetëm përgjigje të konservuara – “Jo, jo sot”. “Jo, nuk kam kohë për këtë.” “Jo.” “Jo.” “Asnjëherë.”

Por kur “jo” është përgjigjja juaj e vazhdueshme, nuk është çudi që fëmijët të ndalojnë së dëgjuari kërkesat TUAJA! Kërkoni arsye për të thënë po më shpesh. Përgjigjet tuaja “po” do të fillojnë të befasojnë dhe kënaqin fëmijën tuaj dhe do t’i bëjnë ata t’i kushtojnë më shumë vëmendje kur ju kërkoni diçka!

Në vend të “Jo, ne nuk mund të shkojmë në park”, provoni “Tingëllon bukur! A mund të shkojmë të premten pas mësimit apo të shtunën në mëngjes?”

Në vend të “Jo, nuk mund të kesh akullore” provo “Akullorja është e shijshme! Dëshiron ta kesh për ëmbëlsirë të shtunën apo të dielën në mbrëmje?”

Ndërsa do të ketë ende situata që kërkojnë një “jo” të fortë, duke ofruar më shumë “po” do të rrisni shanset që fëmija juaj t’ju përshtatë përsëri.

4. Shkurtoni fjalimin tuaj

Prindërit, dhe veçanërisht nënat, priren ta kthejnë një përgjigje prej pesë sekondash në një disertacion pesëminutësh!

Kur përpiqeni të tërhiqni vëmendjen e fëmijës suaj, jini sa më konciz të jetë e mundur dhe ai nuk do të ketë kohë as t’ju akordojë!

5. Thuaj faleminderit paraprakisht

Ndihmojini fëmijët tuaj të bëjnë një zgjedhje të përshtatshme duke bërë këtë hap besimi. Parandalimi juaj “Faleminderit që ke varur peshqirin pas dushit”, do t’i inkurajojë fëmijët tuaj drejt sjelljes së mirë shumë më tepër sesa: “Më mirë të mos e shoh më peshqirin në dysheme!”.

Njerëzit, dhe po, edhe fëmijët, zakonisht do të përmbushin pritshmëritë tona nëse i menaxhojmë në një mënyrë pozitive. Nëse u bëni të ditur paraprakisht se u besoni që do të bëjnë gjënë e duhur, do të kultivoni linja të hapura komunikimi dhe do të rrisni gjasat që detyra të përfundojë.

Mos harroni se “mosdëgjimi” duhet të jetë gjithmonë një thirrje zgjimi për ne. Ndonëse mund të duket si sfidë ose pavëmendje nga ana e tyre – është më se e mundshme një mënyrë për të tërhequr vëmendjen tonë ose për të shprehur nevojën e tyre për pushtet.

Fëmijët dhe të rriturit njësoj kanë nevojë për t’u parë dhe dëgjuar. Kur kjo nevojë nuk plotësohet, fëmijët nuk do të na dëgjojnë më. Mund të tingëllojë kundërintuitive, por QARTË funksionon pasi është ankesa numër një që ndajnë prindërit!

Burimi: Klikoni këtu 

Përgatiti: Era Baliu, gazetare përgjegjëse e Portalit Shkollor Albas për Kosovën

© Portali Shkollor- Të gjitha të drejtat e rezervuara. Ndalohet kopjimi pa lejen tonë. 

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Article

"Këshillat" më të zakonshme që mësuesit urrejnë t'i dëgjojnë

Next Article

Komunikimi në klasë

Related Posts