Si të menaxhoni fëmijët hiperaktivë në klasë dhe në shtëpi

Hiperaktiviteti dhe nervozizmi i vazhdueshëm shkaktojnë probleme në shtëpi dhe në shkollë. Strategjitë që pasojnë mund të ndihmojnë në kontrollin e aktivitetit motorik hiperaktiv dhe zvogëlojnë ankthin për fëmijën, mësuesit dhe prindërit e tyre.

Vini re se nxënësit me aftësi të kufizuara në të nxënë ndonjëherë kanë vështirësi me lëvizjet e tyre. Kjo është veçanërisht e vërtetë për nxënësit që kanë gjithashtu çrregullime të deficitit të vëmendjes me hiperaktivitet (ADHD). Këto këshilla mund të ndihmojnë për të menaxhuar një aktivitet të tillë motorik.

Këshilla për mësuesit

Strategjitë e mëposhtme mund t’i ndihmojnë mësuesit të menaxhojnë hiperaktivitetin në klasë:

Mos e refuzoni pushimin

Ndonëse mund të jetë joshëse të ndalosh pushimet ose kohën e lojës fizike si ndëshkim për sjelljet hiperaktive, në përgjithësi nuk është një ide e mirë që mësuesit ta bëjnë këtë. Në fakt, ndalimi i lojës fizike mund ta përkeqësojë hiperaktivitetin në klasë. Fatkeqësisht, hulumtimet tregojnë se heqja e pushimeve është një ndëshkim i zakonshëm për fëmijët që sillen keq në klasë.

Në vend të kësaj, nëse keni nevojë të disiplinoni një fëmijë hiperaktiv, gjeni një metodë alternative. Ju mund ta caktoni fëmijën në detyrën e rregullimit të karrigeve pas mësimit, për shembull.

Nxënësit me hiperaktivitet kanë nevojë për aktivitet fizik për të larguar energjinë e tepërt. Të qenët aktiv në situata të përshtatshme, të tilla si pushimet ose pushimet e studimit në shtëpi, gjithashtu përforcojnë mesazhin se hiperaktiviteti mund të jetë i përshtatshëm në këto mjedise dhe situata. Ulja në një karrige që lëviz mund të ndihmojë një fëmijë të çlirojë pak energji ndërsa qëndron ulur.

Bëj bashkë dy shokë

Merrni parasysh të bëni bashkë nxënësin me një shok për të kryer punët në klasë, për të shpërndarë letra, për të larë dërrasën e zezë ose për punë të tjera fizike. Kjo strategji u jep nxënësve një pushim dhe një shans për të lëvizur duke i bërë ata të ndihen të dobishëm. Në shtëpi, bëni pushim për aktivitete fizike jashtë si p.sh. një lojë me kapje, vrapim, basketboll ose sporte të tjera shumë aktive. 

Lëreni fëmijën të qëndrojë në këmbë

Lejojeni nxënësin të zgjedhë të qëndrojë në këmbë nëse i pëlqen më shumë, edhe nëse është duke bërë detyrat e klasës.

Përdorni një top stresi

Jepini fëmijës një top stresi ose një lodër tjetër të qetë që ta fusë në xhep ose në tavolinën e punës. Këto lloj lodrash mund ta ndihmojnë nxënësin të përqendrohet. 

Inkurajoni vëmendjen ndaj detajeve

Nëse nxënësi nxiton në punën e tij, nxitini ta kontrollojnë me kujdes përpara se ta dorëzojnë. Kjo do t’i mësojë ata t’u kushtojnë vëmendje detajeve për të shmangur gabimet e ngathëta që mund t’i lëndojnë akademikisht. Zbërthimi i detyrave në pjesë më të vogla mund t’i ndihmojë gjithashtu nxënësit me hiperaktivitet të kenë sukses.

Jepni shanse të dyta

Kur vlerësoni punën e nxënësit, shënoni gabimet dhe lërini t’i korrigjojë. Kjo gjithashtu do t’i mësojë ata t’u kushtojnë më shumë vëmendje detajeve dhe t’u japë motivim për të rishikuar punën e tyre.

Lejo kohë për pushime

Në shkollë, jepni pushime ndërmjet detyrave dhe gjatë periudhave të gjata të punës në karrige. Lejojeni nxënësin të ecë në palestër, të bëjë ushtrime, shtrirje dhe ushtrime të frymëmarrjes për të lehtësuar tensionin të paktën një herë në orë. Kjo mund të jetë aq e thjeshtë sa të ecësh në zyrë për të marrë diçka ose të bësh disa kërcime në sallë. Në fakt, ndërsa jeni në shkollë, e gjithë klasa mund të përfitojë nga këta qetësues të stresit dhe tensionit.

Këshilla për prindërit

Ka shumë gjëra që prindërit e fëmijëve me hiperaktivitet mund të bëjnë për t’i ndihmuar fëmijët e tyre të kenë sukses në shkollë dhe në shtëpi, duke përfshirë dhënien e reagimeve pozitive, kujtesave vizuale dhe udhëzimeve të qeta dhe të dashura. Shumë nga sugjerimet e mësipërme mund të jenë gjithashtu të dobishme në shtëpi, të tilla si inkurajimi i fëmijës suaj që të bëjë pushime në lëvizje midis aktiviteteve.

Njohja se hiperaktiviteti nuk është i njëjtë me sjelljen e keqe të qëllimshme, mund t’i ndihmojë gjithashtu prindërit t’i përgjigjen fëmijës së tyre me durim dhe ndjeshmëri. Shumë fëmijë me hiperaktivitet thjesht duhet të lëvizin shpesh trupat e tyre, prandaj ata mund të kenë vështirësi të qëndrojnë pa lëvizur. Kontrolli dhe fokusimi i impulsit mund të jetë gjithashtu sfidues për ta.

Përveç kësaj, prindërit dhe mësuesit duhet të synojnë të nxisin një dialog të hapur për të ndihmuar në përcaktimin se cilat strategji funksionojnë më mirë për të mbështetur fëmijën dhe për të siguruar që nevojat e tij janë përmbushur.

Gjithashtu, nëse hiperaktiviteti i një fëmije është mbi normalen ose ndërhyn në jetën e tyre të përditshme, prindërit duhet të flasin me pediatrin e tyre. Fëmija mund të përfitojë nga kontrolli për çrregullimin e hiperaktivitetit të deficitit të vëmendjes. Nëse ata kanë ADHD, trajtimet mund të përfshijnë mjekim, terapi bisede dhe masa të tjera mbështetëse.

Era Baliu

© Portali Shkollor – Të gjitha të drejtat e rezervuara. Ndalohet kopjimi pa lejen tonë.

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Article

Evans Drishti: Hiqni duart prej xhepave kur të flisni me një mësimdhënës!

Next Article

“Rritja është një rrugëtim drejt pasurisë më të madhe që kemi, VETES”

Related Posts