Si të jeni nxënës të përgjegjshëm?

Këtu janë disa mënyra se si nxënësit të sillen në kasë dhe të fitojnë respektin e mësuesit, të jenë të vëmendshëm dhe të arrijnë rezultatet e dëshiruara në mësime.

Për çdo veprim në klasë kërkoni lejen e mësuesit

Jini të respektueshëm brenda dhe jashtë klasës. Përshëndeteni mësuesin tuaj në çdo ambient që mund ta takoni. Dëgjoje me respekt dhe vëmendje mësuesin tënd. Ju shkoni në shkollë për të mësuar dhe mësuesi juaj është aty për të dhënë mësim. Krijoni marrëdhënie të qëndrueshme me nxënësit e tjerë të kasës ose shkollës. Është e rëndësishme që në çdo moshë/klasë të përdorni fjalët që tregojnë respekt: “Ju lutem”, “faleminderit” dhe “më falni”.

Kur mësuesi shpjegon ruani kontaktin sy më sy kjo tregon se ju po e dëgjoni me vëmendje mësimin. Është një kompliment për mësuesin tuaj.

Ndiqni udhëzimet

Udhëzimet në shkollë janë ose udhëzime për mënyrën se si të bëjnë diçka ose ato janë rregulla. Ju duhet t’i ndiqni të dyja. Kjo i tregon mësuesit tuaj se ju nuk jeni vetëm duke dëgjuar, por gjithashtu keni respekt për rregullat e tij dhe të klasës. Një nga këto rregulla shpesh është që të ngrini dorën kur të keni një pyetje, kur dëshironi të bëni një koment ose nëse keni nevojë për t’u larguar nga klasa. 

Kushtojini vëmendje mësimit ose leksionit. Një klasë ku nxënësit lëvizin sa andej këndej, apo një sallë leksioni e mbushur me nxënës që lundrojnë në internet nëpërmjet telefonit… nuk është ëndrra e një mësuesi të vërtetë. Në vend të kësaj, parashikojnë një klasë të qetë në të cilën të gjithë po përballen me mësuesin, duke dëgjuar leksionin. Kjo është ajo që një mësues dëshiron të shohë dhe si duhet të silleni në klasë. Mësuesi juaj do të vërejë dhe do të vlerësohet.

Jini të vetëdijshëm për gjuhën tuaj të trupit

Uluni drejt. Kjo tregon se jeni të kujdesshëm dhe jeni të përfshirë. Rrëshqitja në krah, me kokën në dorën tuaj, mund të konsiderohet mjaft e vrazhdë nga mësuesi.

Sigurohuni që të merrni shënime të mira në klasë, gjë që tregon gjithashtu se po i kushtoni vëmendje, duke u përqendruar në atë që është e rëndësishme dhe mos lejoni që mendja juaj të endet. Shënimet që mbani në klasë gjatë shpjegimit të mësimit do t’ju ndihmojnë në detyra dhe teste.

Nëse keni një kohë të vështirë për t’u përqendruar në klasë, bisedoni me mësuesin dhe me prindërit tuaj.

Merrni pjesë në çdo leksion, mos mungoni

Një nga mënyrat më efektive për t’i lënë përshtypje të mirë mësuesit është duke u angazhuar në diskutime në klasë, duke bërë pyetje dhe duke iu përgjigjur ideve e fakteve të reja. Në jetë, njerëzit u përgjigjen pozitivisht kur ju tregoni interes në atë që ata pëlqejnë ose në atë që po bëjnë. Është e njëjtë me mësuesit. Ju gjithashtu dëshironi të merrni pjesë në mënyrë efektive dhe me respekt në grupe.

Kur punoni në grupe, mos u bëni të papërmbajtur dhe të merrni përsipër grupin. Por gjithashtu mos jini ai që nuk bën shumë përcaktimin ose projektin e grupit. Jini një anëtar aktiv.

Ndërsa merr pjesë në diskutime të hapura të klasave dhe bën pyetje, kini kujdes që mos të bëheni të lodhshëm apo të bezdisshëm për pjesën tjetër të auditorit. Sigurohuni që të tjerët kanë shumë kohë për të folur dhe për të bërë pyetje gjithashtu. 

Përpiquni të bëni mirë. Më i madhi falënderim që ju mund t’i jepni mësuesit tuaj dhe mënyra më e sigurt për ta bërë atë të lumtur dhe krenar është duke shkëlqyer. Shumë njerëz hyjnë në mësimdhënie sepse duan të kenë një ndikim pozitiv mbi nxënësit dhe botën. Ata duan të shohin pasion, kreativitet dhe njohuri që rriten. Ata duan të ndihen sikur kanë bërë një ndryshim në jetën e nxënësve të tyre. Tregojini mësuesit tuaj se ai ose ajo ka pasur një ndikim pozitiv në ju, duke prodhuar punë me cilësi të lartë që është e pastër, e lexueshme, e vendosur me kujdes dhe gjithmonë e kthyer në kohë.

Sigurohuni që jeni të qëndrueshëm

Të bësh mirë vetëm javën e parë nuk do të jetë e mjaftueshme. Më vonë, mësuesi juaj do të mendojë se nuk po jetoni potencialin tuaj. 

Nëse vendosni kohën dhe përpjekjet tuaja në funksion të qëllimit gjatë qëndrimit në klasë, do të korrni shpërblimet dhe vlerësimin e lartë të mësuesit tuaj.

Nëse bëni shumë punë në klasë dhe jeni në gjendje të uleni kudo që dëshironi, zgjidhni një vend larg miqve. Kjo do t’ju lejojë të përqendroheni në mësim.

Albina Hoxhaj

© Portali Shkollor – Të gjitha të drejtat e rezervuara. Ndalohet kopjimi pa lejen tonë.

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Article

"Më quajnë Arkitekt Sinani"

Next Article

Fjalëkalimet më të këqija dhe të pasigurta

Related Posts