Projektet që mund të realizoni gjatë pushimeve

Arti dhe muzika janë një pjesë e rëndësishme e mbajtjes aktiv të trurit. Studimet tregojnë se pjesëmarrja në art ndihmon nxënësit të zhvillojnë të menduarit kritik dhe të rrisin aftësitë akademike.

Kur është fjala për pushimet verore, i kushtohet shumë vëmendje leximit dhe shkathtësive të matematikës që nxënësit humbin nëse nuk kanë ndonjë praktikë për tre muaj. Por duke menduar në mënyrë krijuese, arti dhe muzika janë një tjetër pjesë e rëndësishme e mbajtjes aktiv të trurit. Studimet tregojnë se pjesëmarrja në art ndihmon nxënësit të zhvillojnë të menduarit kritik dhe të rrisin aftësitë akademike. Duke pasur parasysh këtë fakt po ju pëcjellim disa projekte të artit veror.

1. Shkoni në kamp

Shumë organizata të ndryshme ofrojnë një shumëllojshmëri të kampeve ditore të artit. Shumë kolegje dhe universitete ofrojnë kurse për fëmijët në fotografi, pikturë, shkrim kreativ dhe më shumë.

2. Krijo një portofol

Sfidojini nxënësit që të përdorin stinën e verës për të krijuar një portofol të artit, fotografisë ose shkrimit. Portfoli mund të jetë aq e gjerë ose specifike sa të doni – “12 projekte krijuese” ose “10 portrete vaji pastelësh”. Diskutoni kriteret dhe qëllimet përpara se nxënësit të largohen për pushimet verore dhe t’i inkurajoni ata të mbajnë kontakt me një “portofol” për motivim dhe frymëzim. Kur të fillojë shkolla, keni një potofol ku fëmijët mund të ndajnë atë që punuan gjatë verës.

3. Filloni një fushatë ndërgjegjësimi

Bisedoni me nxënësit rreth çështjeve të rëndësishme për ta para fillimit të verës (për shembull: ndotja ose riciklimi në komunitetin tuaj). Pastaj inkurajoni nxënësit që të përdorin aftësitë e tyre artistike gjatë verës për të krijuar postera, video ose këngë që lidhen me ato çështje. Krijoni një hapësirë virtuale të klasës ku nxënësit mund të ndajnë punën e tyre me njëri-tjetrin.

4. Të presë një konkurrencë të stilit real

Shanset janë që nxënësit tuaj të duan shfaqje si “The Voice”, “Dancing Ëith The Stars” dhe “America’s Got Talent”. Pse të mos shihni nëse drejtori juaj do të jetë i gatshëm të hapë shkollën për një natë gjatë verës – ose të organizojë një ngjarje shpejt pas fillimit të vitit shkollor – ku nxënësit të mund të tregojnë talentet e tyre artistike? Nxënësit mund të praktikojnë talentet e tyre gjatë verës dhe “natën e madhe” kur rreth jush janë mbledhur familjarët dhe të afërmit e nxënësve dhe anëtarë të publikut të votojnë duke përdorur një program të lirë.

5. Sponsori është një sfidë

Zgjidhni një opsion ku të gjithë nxënësit kanë qasje – nëse janë pazëll, shkëmbinj ose shkumësa – dhe secili prej tyre krijon një projekt të artit duke përdorur materialin e zgjedhur gjatë verës. Ftojini nxënësit të dërgojnë me email fotografi të projekteve të tyre për ju dhe pastaj krijoni një bord Pinterest për të treguar punën e studentëve. Nxënësi, projekti i të cilit merr më shumë “pikë” merr një çmim të vogël. 

6. Mësoni teknologji të lartë

Nxitini nxënësit të mësojnë të përdorin një pjesë të re të softuerit ose një aplikacioni që lidhet me artet (për shembull: GarageBand, Instagram ose Vimeo). Udhëzojini nxënësit të ndajnë veprat e tyre të teknologjisë së lartë në progres duke përdorur një ëiki ose Tumblr.

Albina Hoxhaj

© Portali Shkollor – Të gjitha të drejtat e rezervuara. Ndalohet kopjimi pa lejen tonë.

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Article

Çfarë mund të bëjnë gjimnazistët në klasë?

Next Article

Albas zhvillon trajnime me kredite në Vlorë

Related Posts