Patatet e detit, burim i mirë i vitaminës C dhe i kompleksit të vitaminës B

Një perim që ngjan me dardhën por ka shijen e kungullit, quhet patate deti. Ndryshe ky perim njihet me emrin kajotë. Kokrrat e kajotës kanë një ngjyrë të gjelbër të çelët ose të verdhë. Në disa raste, lëkura e tyre është e lëmuar dhe në disa raste me gjemba.

Ashtu si edhe kungulli, Kajota është një nga perimet që përmbajnë pak kalori: 16 kalori në 100 gramë. Nuk përmban yndyrna të ngopura apo kolesterol. Megjithatë është e pasur me fibër dietike, minerale dhe vitamina.

 Kajota është një burim i pasur i kompleksit të vitaminës B dhe folatit. Në 100 gram të kësaj perimeje gjeni 23% të dozës së rekomanduar ditore të vitaminave. Ndikimi dhe roli i folatit para dhe gjatë shtatzanisë është i jashtëzakonshëm. Dardhat Kajote janë një burim i mirë i vitaminës C dhe i kompleksit të vitaminës B si thiamina, riboflavina, dhe minerale si hekuri, mangani, fosfori, zinku dhe bakri.

Pataten e detit mund ta konsumoni në mënyra të ndryshme. Mund ta zieni dhe ta konsumoni si sallatë, por edhe mund ta piqni. 

P. Shtini

© Portali Shkollor – Të gjitha të drejtat e rezervuara. Ndalohet kopjimi pa lejen tonë.

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Article

Si lindi Himni i Flamurit ose Himni ynë Kombëtar?

Next Article

Për çdokënd që mpreh lapsin dhe shkruan...

Related Posts

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/albas/public_html/portali/wp-includes/functions.php on line 5427