Mësues, mos kini frikë të thoni “jo”!

Në fillim të karrierës time 17-vjeçare si mësuese, e gjeta veten duke thënë “po” për gjithçka, dhe klasa ime e pësoi për shkak të saj. Edhe pse duam të bëjmë gjithçka, duke thënë “po” për çdo gjë mund të dëmtojë karrierën tuaj.

Mos kini frikë të thoni “Jo”.

Marrja e përgjegjësive të reja është kritike për suksesin e karrierës, por mos e rrezikoni kohën dhe mendjen tuaj duke pranuar gjithçka që ju propozohet. 

A ju është kërkuar ndonjëherë që të merrni përsipër diçka duke e ditur që nuk keni kohë që ta realizoni? Si mësues, ne përfundojmë duke rënë dakord për gjithçka sepse gjithmonë duam të marrim më shumë. 

Të ndërmarrësh mbi supe përgjegjësi është shumë e rëndësishme për karrierën profesionale, por ka edhe rreziqe sepse menaxhimi i kohës është gjithashtu tejet i rëndësishëm për ju. Të gjithë mësuesit – nga të rinjtë deri te ata me shumë përvojë – janë të ndjeshëm.

Në fillim të karrierës time 17-vjeçare si mësuese, e gjeta veten duke thënë “po” për gjithçka, dhe klasa ime e pësoi për shkak të saj. Një prind i një prej nxënësve më tregoi një ditë se fëmija i saj kishte depozituar çorapet brenda tavolinës së saj. A isha me të vërtetë kaq i hutuar saqë nuk e kam vërejtur se një zakon i grumbullimit të çorapeve kishte hyrë në klasën time? Që nga ky moment, u bëra e vendosur që të përqendrohesha më shumë në klasën time dhe të administroj detyrat shtesë që po merrja nga të tjerët.

Për të zvogëluar përgjegjësitë shtesë që kisha marrë, kam përdorur hapat e mëposhtëm për të vendosur se çfarë më duhet më në fund për të thënë “jo”.

Kupto plotësisht se çfarë kërkojnë njerëzit për ty.

Gjithmonë bëni pyetje: “A mund ta bëni këtë?” Sigurohuni që ta kuptoni plotësisht kërkesën, kështu që ju nuk angazhoheni për diçka që është jashtë shtëpisë tuaj të timonit. Disa pyetje përfshijnë:

Çfarë do të përfshinte kjo?

Çfarë lloj takimesh do të nevojiten?

Sa kohë prisni për të marrë këtë angazhim?

Duke e kuptuar plotësisht procesin dhe angazhimin kohor, do të keni mundësi të merrni një vendim teksa jeni i informuar nëse mund ta përballoni detyrimin.

Cakto prioritetet

Nëse jeni një mësues i ri dhe ende po mësoni planifikimin dhe programin tuaj, kjo do të zërë shumicën e kohës. Ju po mësoni se si të klasifikoni, po mësoni sistemin, po mësoni të lundroni në rrjet dhe administrim në shkollë. 

Duke e njohur thelbin e punës suaj analizoni, nëse ekziston mundësia që kjo të pengojë punën që është prioritet për ju atëherë mos pranoni përgjegjësi tjetër.

Vendosni paraprakisht atë që doni të thoni “po”.

Para se bashkëpunëtorët dhe administratorët tuaj të mund t’ju kërkojnë të pranoni gjëra të reja, vendosni kriteret tuaja për të thënë “po”. Nëse keni një pasion për sport dhe e dini që doni të trajnoni një ekip, vendoseni atë në listën tuaj “po”. Duke krijuar një listë (të shkurtër) të gjërave që njihni, do t’u shërbejë nxënësve dhe karrierës tuaj, ju shmangni pajtimin me gjërat që nuk ju interesojnë.

Si të thoni “Jo”?

Pra, sapo të vendosni se ju duhet të thoni “jo” për diçka, si e bëni këtë?

Pa marrë parasysh se çfarë, gjithmonë të jetë i respektueshëm. Kur zgjedh të heqësh dorë nga diçka, gjithmonë shpreh mirënjohjen ndaj personit që mendoi t’ju rrisë përgjegjësitë ju. Tregojini atyre që vlerësoni sugjerimin, por që keni shumë angazhime për momentin. Jepuni atyre respekt, por thoni qartë “jo”.

Nëse jeni vërtet të interesuar për propozimin, por e dini që nuk keni kapacitet, kërkoni nga ata të mendojnë për ju herën tjetër. Për shembull, nëse një administrator dëshiron që ju të udhëhiqni një seminar të zhvillimit profesional për të cilin jeni i interesuar, por nuk keni kohë, përmendni se dëshironi të jeni të përfshirë vitin e ardhshëm.

Edhe pse duam të bëjmë gjithçka, duke thënë “po” për çdo gjë mund të dëmtojë karrierën tuaj. Ndonjëherë gjëja më e mirë që mund të bëni për klasën tuaj është duke thënë “jo” për gjërat që nuk do t’u shërbejnë atyre. Meqë i kam ndërprerë angazhimet shtesë, unë jam ndjerë si një mësuese më e mirë për nxënësit e mi dhe kolege më e mirë për kolegët e mi.

A. Hoxhaj

© Portali Shkollor – Të gjitha të drejtat e rezervuara. Ndalohet kopjimi pa lejen tonë.

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Article

Si e shprehte dashurinë Dritëro Agolli?

Next Article

Ja cilat janë pasojat nëse nuk flini mjaftueshëm gjumë

Related Posts