Mbiprindërimi dëmton të ardhmen e fëmijës tuaj

“Unë kam katër fëmijë të mi dhe unë jam pediatre për më shumë se 30 vjet. Është joshëse për të tejkaluar, por mbani mend, qëllimi është të rriten fëmijë të mëdhenj, të cilët një ditë do të jenë në gjendje të jetojnë me sukses pa ju.”

Mbiprindërimi është një temë e nxehtë kohët e fundit. Është një problem serioz që po dëmton një brez të tërë. Mbiprindërim nuk do të thotë prindër të mirë, por shpesh është e maskuar si e tillë.

Julia Lythcott-Haims, Dean of Freshman në Universitetin e Stanfordit, shkroi një libër të mrekullueshëm mbi këtë temë. Unë rekomandoj: Si të rritni një të rritur: Pushim falas nga kurthi mbiçmues dhe përgatitni fëmijën tuaj për sukses. Ndërsa ajo ka vëzhguar hyrjen në moshë të re, ajo ka kuptuar se ka një epidemi të mbivlerësimit sot. Si rezultat, të rriturit e rinj hyjnë në kolegj të paaftë për të përballuar problemet ose stresin, të paaftë për të bashkëvepruar me të rriturit dhe në përgjithësi janë të papërgatitur për jetën e të rriturve përpara.

Nëse doni të keni fëmijë të fortë, të suksesshëm dhe emocionalisht të shëndetshëm, gjëja më e keqe që ju mund të bëni për ta është të mos përfshiheni në jetën e tyre, duke i mbrojtur ata nga çdo pengesë që mund të ballafaqohen. A po e tejkalon fëmijën tuaj? Këtu janë pesë shenja që mund të jenë:

5 shenjat e mbiprindërimit

1. Fëmija ju thërret për çdo problem që has

Është normale që fëmija juaj 5-vjeçar t’ju kërkojë ndihmë për problemet që i dalin, por nuk është normale që fëmija juaj student 19-vjeçar t’ju marrë në telefon sa herë që i ndodh diçka. Mundohuni të edukoni frymën e zgjidhjes së problemeve në mënyrë të pavarur përgjatë rritjes së tyre dhe mos u lëshoni si ambulancë sa herë që shihni fëmijën në pak vështirësi.

2. Fëmija juaj nuk e përballon dot zhgënjimin

Asnjërit nuk i pëlqen zhgënjimi, por nuk është e nevojshme të kalosh në shpërthim të pakontrolluar inati sa herë ndodh një zhgënjim. Elasticiteti i fëmijës është një nga shenjat kryesore të prindërimit të mirë. Nëse fëmija juaj nuk e tregon këtë tipar do të thotë se ju keni bërë çdo gjë për ta mbrojtur nga zhgënjimet, por në këtë mënyrë ia keni bërë më të vështirë përballjen me zhgënjimet e pashmangshme që të ofron jeta.

3. Fëmija juaj shmang punën dhe mundohet të gjejë rrugë të shkurtra

Nëse ju ia keni zgjidhur problemet dhe e keni mbrojtur fëmijën tuaj nga çdo zhgënjim i mundshëm, shanset janë që fëmija juaj të presë që jeta të jetë shumë e thjeshtë. Mbiprindërimi prodhon pritshmëri joreale tek fëmija dhe nuk i përgatit për jetën e vërtetë. Nëse vëreni se fëmija juaj përpiqet të shmangë detyrat apo impenjimin me aktivitetin jashtëshkollor që ka zgjedhur, mbase kjo ndodh sepse shumë gjëra i janë bërë gati në jetë dhe tani duhet të mësojë si të punojë fort.

4. Ju shpesh bëni detyrat e fëmijës, merrni në telefon mësuesen apo i dilni krah fëmijës suaj në sy të mësueses.

Nëse e kapni veten duke lexuar deri vonë librin e fëmijës suaj për ta ndihmuar të bëjë një përmbledhje, jeni duke mbiprindëruar. Të bësh detyrat e fëmijës nuk është ndihmë. Çfarë do bëjë më vonë kur të jetë student apo kur të shkojë në punë? Nëse fëmija juaj nuk arrin dot në kohë të përfundojë detyrat, jepini një mësim të mirë duke e lëne zgjuar derisa t’i mbarojë ato.

5. Ju kaloni shumë orë në internet duke gjëmuar për kopshtet më të mira, vitaminat më të mira, ushqimet organike të duhura etj.

Është shumë e lehtë të kapesh në kurth nga detajet e prindërimit, ku shumë “ekspertë” në kohët e sotme promovojnë më shumë ushqimin organik sesa dashurinë dhe kohën që kërkon një fëmijë. Kjo përfshirje intensive me detajet, jo vetëm që është shenjë e mbiprindërimit, por do ju luajë mendsh.

Mos u brengosni për çdo hollësi të vogël të jetës së fëmijës suaj. Përqendrohuni te gjërat e mëdha, si ta doni atë dhe të kaloni kohë me të. Pjesa tjetër do të bjerë në vend.

Të gjithë prindërit janë duke bërë më të mirën që munden. E kuptoj këtë. Unë kam katër fëmijë të mi dhe unë jam pediatre për më shumë se 30 vjet. Është joshëse për të tejkaluar, por mbani mend, qëllimi është të rriten fëmijë të mëdhenj, të cilët një ditë do të jenë në gjendje të jetojnë me sukses pa ju. 

Meg Meeker; Përshtati: Albina Hoxhaj

© Portali Shkollor – Të gjitha të drejtat e rezervuara. Ndalohet kopjimi pa lejen tonë.

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Article

Dështimi, pika e një fillimi

Next Article

Nxënësi që ecën çdo ditë 4.5 km për të shkuar në shkollë

Related Posts