Këto ishin vendet më të mira për arsimin në vitin 2021

Të rinjtë e sotëm do të qeverisin botën në vitet e ardhshme. Mendimet dhe veprimet e tyre do të formohen nga ajo që ata dinë dhe kanë përjetuar, duke e bërë arsimin, në shumë mënyra, një nga parashikuesit më të mirë të suksesit të ardhshëm të një kombi.

Vendet më të mira për shkollim në vitin 2021 janë renditur bazuar në një anketë globale. Pesë vendet e para janë:

Nr. 5: Franca

Arsimi në Francë bazohet në një kurrikulë kombëtare dhe është i detyrueshëm nga mosha 6 deri në 16 vjeç, megjithëse shumica e nxënësve ndjekin një formë parashkollore dhe shumë kalojnë në arsimin e lartë. Filozofia luan një rol të madh në atdheun e Volterit, Dekartit dhe liderëve të tjerë të mendimit historik. Çdo vit, nxënësit e diplomuar të shkollave të mesme marrin bacalauréat, një kualifikim akademik i nevojshëm për të kërkuar studime universitare.

Nr. 4: Kanada

Arsimi fillor dhe i mesëm në Kanada është falas dhe i detyrueshëm për fëmijët që fillojnë klasën e parë, zakonisht në moshën 5 ose 6 vjeç. Kushtetuta delegon autoritetin e shkollimit në çdo krahinë, por mungesa e një strukture të centralizuar arsimore nuk ka rezultuar negative. Nxënësit kanadezë shënojnë mbi mesataren në Programin e OECD për Vlerësimin Ndërkombëtar të Studentëve. Quebec kërkon që nxënësit të kryejnë dy vjet në një shkollë të specializuar profesionale përpara se të ndjekin universitetin, por përndryshe, standardet janë përgjithësisht të krahasueshme.

Nr. 3: Gjermania

Koncepti i kopshtit, ose tranzicioni parashkollor përpara arsimit të detyrueshëm, u prezantua në Gjermani. Termi u krijua nga Friedrich Froebel në 1840. Pas përfundimit të arsimit fillor në katër klasa, nxënësve gjermanë u rekomandohet të ndjekin një nga tri pistat e shkollës së mesme bazuar në performancën akademike: gjimnaz për ata që shkojnë në kolegjin “Realschule” ose shkollën e mesme, për karriera me jakë të bardhë; dhe “Hauptschule”, ose shkolla e përgjithshme, është për profesione tregtare. Këta nxënës janë disa nga më të rinjtë në botë që vendosen në shtigje të caktuara akademike. Rezultatet në Programin për Vlerësimin Ndërkombëtar të Studentëve janë mbi mesataren dhe janë përmirësuar në mënyrë të vazhdueshme, sipas Organizatës për Bashkëpunim dhe Zhvillim Ekonomik.

Nr. 2: Mbretëria e Bashkuar

Ndjekja e shkollës në Mbretërinë e Bashkuar është e detyrueshme nga mosha 5 deri në 16 vjeç, pasi nxënësit përparojnë në katër faza kryesore të një kurrikule kombëtare. Dallimet midis shkollave të mesme moderne të krijuara për profesionistët e tregtisë dhe shkollave të ciklit të lartë për studimin e klasikëve çuan në krijimin e shkollave gjithëpërfshirëse më uniforme, megjithëse administrimi i programeve ka qenë i ndryshëm në çdo qark. Nxënësit kishin rezultate mesatare në matematikë, shkencë dhe lexim në Programin e OECD-së për Vlerësimin Ndërkombëtar të Studentëve. Mbretëria e Bashkuar është shtëpia e dy prej 10 universiteteve më të mira globale, sipas US News.

Nr. 1: Shtetet e Bashkuara

Për të dytin vit radhazi, Shtetet e Bashkuara kanë mbetur vendi nr. 1 më i mirë për arsimin. Sistemi arsimor publik në SHBA financohet kryesisht nga taksat federale dhe shtetërore të pronës. Sipas Qendrës Kombëtare të Statistikave të Arsimit, nxënësit përparojnë deri në klasat e 13-ta, nga kopshti deri në shkollën e mesme dhe rreth 70% e nxënësve të diplomuar vazhdojnë në arsimin e lartë. SHBA-ja është shtëpia e tetë nga 10 universitetet më të mira globale, sipas US News.

Burimi: Klikoni këtu 

Përgatiti: Era Baliu, gazetare përgjegjëse e Portalit Shkollor Albas për Kosovën

© Portali Shkollor- Të gjitha të drejtat e rezervuara. Ndalohet kopjimi pa lejen tonë. 

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Article

Kur bota i vlerëson mësuesit “PERSONALITETE TË VITIT”!

Next Article

Talentet e Shkollës Artistike "Onufri" koncert për fëmijët jetimë të Elbasanit

Related Posts