Këshilla për të ndihmuar mësuesit që përballen me ankthin e mësimdhënies

Shumë mësues përballen me stres dhe presion gjatë një ore mësimore. Kjo nuk do të thotë që ata janë të papërgatitur. Ata thjesht mund të kenë nevojë për një mendim profesional, ndaj ju ftojmë të lexoni këtë artikull.

Kolegia ime Maja kishte ankth nga mësimdhënia dhe dukej se përkeqësohej ndërsa viti shkollor po vazhdonte. “Arriti në atë pikë sa unë pata probleme me gjumin,” thotë ajo. “Fillova në shtator me entuziazëm dhe deri në janar isha e dëshpëruar dhe e trembur çdo të hënë në mëngjes. Sinqerisht, nuk isha e sigurt për asgjë”.

Maja kishte jetuar me ankth para se të fillonte mësimi. Kurrikula e re dhe e panjohur, disa nga nxënësit e saj mosrespektues, situata e krijuar nga COVID-19 u bënë për të një ngarkesë shumë e madhe. Maya u përpoq ta menaxhonte klasën e saj sfiduese në mënyrë efektive. 

Fitoni kontrollin e klasës suaj

Ndërsa ankthi i Majës u përkeqësua, ajo ndërmori hapa drejt përmirësimit të shëndetit të mendor dhe fitimit të besimit në klasë. Për shembull, ajo u kërkoi kolegëve të saj ta vizitojnë atë ndërsa jepte mësim. 

Maja mori këshillat e kolegëve të saj për menaxhimin e klasës dhe caktoi disa grupe. Ajo zbatoi aktivitete aktive të leximit. Kur ajo fitoi kontrollin në klasë, ajo fitoi besimin, organizimin, kontrollin dhe përshtatshmërinë. Të gjitha këto ndihmuan në përmirësimin e gjendjes së saj. 

Përqendrimi në atë që ajo mund të kontrollonte dukej se e qetësonte ankthin e saj. Ajo nuk mund ta ndryshonte administratën. Ajo nuk mund të ndryshojë kurrikulën. Ajo nuk mund të ndryshojë nxënësit e pabindur. Ajo nuk mund të ndryshojë gjendjen aktuale të shkaktuar nga virusi, por ajo mësoi si ta bënte ankthin të ishte më i menaxhueshëm.   

Të gjesh atë që të përshtatet

Zhvillimi i strategjive për të zvogëluar stresin tuaj është thelbësor për trajtimin e ankthit që krijohet nga mësimdhënia. Një plan i rastit ose një mësim rezervë është i dobishëm. Sugjerohet të kujdeseni për veten, të tilla si shëtitje, mbajtja e një ditari, aktivitete relaksuese, meditimi, etj. Këto strategji mund t’i ndihmojnë mësuesit të ndjehen më të sigurt dhe të kontrolluar.

“Mësimdhënia ashtu si më dha stresin, më dha mjetet për ta përballuar dhe më ofroi empatinë për të qenë një arsimtar i denjë.” 

Kontrolli

Të takosh një mjek në mënyrë që të konsultolhesh është mënyra më e mirë për të përmirësuar gjendjen tuaj. Mbase ju keni nevojë të ndryshoni shkollë. Mos i thoni kurrë jo ndryshimeve. Në një shkollë të re, të cilën e keni studiuar prej kohësh, ju mund të gjeni pikërisht atë që po kërkoni prej kohësh. Ndaj duhet të tregoheni strategjik sa herë vjen fjala tek shëndeti juaj. 

Parajsa Shtini

© Portali Shkollor – Të gjitha të drejtat e rezervuara. Ndalohet kopjimi pa lejen tonë.

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Article

Si mund të hartojmë planet mësimore të vitit shkollor 2020-2021 mbi bazën e temave mësimore të dala nga ministria

Next Article

Provimi i shtetit në mësuesi, lista e kandidatëve Edukim Fizik

Related Posts