Kampet verore, mundësi sigurie për fëmijët apo rritje edukative dhe psiko-sociale për ta?

Kampet verore, a janë mundësi për t’i ofruar fëmijës siguri gjatë kohës që prindërit punojnë apo janë struktura që ndikojnë nga pikëpamja e rritjes edukative dhe psiko-sociale? Artikull nga Emanuela Dervishi, Punonjëse Sociale në shkollën “Qamil Guranjaku” Elbasan.

Shkollat kanë mbaruar, bankat kanë mbetur bosh, ditarët gati për t’u vendosur në raftin e materialeve  të viteve të kaluar.

Fëmijët më të rritur mund të kenë kaluar vështirësi me provimet e tyre në klasën e nëntë ose të shkollës së mesme, por, në përgjithësi, moti i verës ka infektuar tashmë shumicën e nxënësve dhe ka hapur dyert për mundësinë e gjumit më shumë në mëngjes dhe për t’u dhënë pas disa pushimeve në mbrëmje.

Për shumë prindër fillon faza e vështirë e përfundimit të shkollës dhe e organizimit të festave dhe pushimeve të planifikuara me familjen: e vështirë sidomos nga pikëpamja organizative, e ripërcaktimit të ritmeve dhe adaptimit të një rutine të re.

Ata që kanë mundësinë t’ia besojnë të vegjlit gjyshërve të shenjtë për disa momente pushimi së bashku janë më pak të shqetësuar, duke pritur që t’u vijë radha, ose të zgjedhin kohën e përshtatshme të planifikojnë pushimet e tyre duke rezervuar momente në det ose në mal që tani duke i dhënë vetes dhe njerëzve të tyre të dashur një moment relaksi familjar për të festuar përfundimin e detyrave shkollore.

Në raste të tjera, pavarësisht nëse është një zgjedhje, një kufizim i imponuar apo një eksperiment arsimor, këto javë në muajt e pushimeve shkollore, janë shpesh rasti i duhur për të regjistruar fëmijët e tyre në kampet e shumta verore që shumica e qyteteve shqiptare i ofrojnë banorëve.

Duke naviguar në internet mund të gjeni shumë oferta, nga kampingjet me ekipe sportive e deri te kampet rekreative të organizuara nga shoqatat që punojnë me fëmijë dhe adoleshentë. Në këtë kuptim, qyteti i Tiranës ofron një mori iniciativash, por e njëjta gjë vlen edhe për çdo bashki tjetër, qoftë edhe më e vogël, referuar qyteteve të tjera.

Pasurinë e programeve do ta kishte zili çdo agjenci turistike: sporte, udhëtime kulturore, vizita me guidë në muze, parqe zoologjike dhe ujore, aktivitete artistike, muzikore dhe shprehëse trupore, takime me grupe të tjera sportive/sociale/kulturore…

Vitet e fundit, gjithnjë e më shumë familje i janë drejtuar kësaj mundësie dhe arsyet gjithnjë e më pak lidhen me nevojën e thjeshtë për ta vendosur fëmijën në një vend të sigurt, ndërkohë që prindërit punojnë. Sigurisht kjo është një nga arsyet kryesore, por avantazhet janë të shumta edhe nga pikëpamja e rritjes edukative dhe psikologjike.

Ja disa prej tyre:

  1. Njohja me njerëz të rinj dhe krijimi i shoqërisë me njëri tjetrin 
  2. Përvoja e fituar nëpërmjet aktiviteteve  të tjera përveç atyre të mësuara më parë
  3. Praktikimi i  sporteve të  reja
  4. Ndjekin ritmet e tyre dhe jo ato të programit të edukimit 
  5. Nxjerrin në pah  aftësi kognitive dhe psikologjike të pashprehura
  6. Kalojnë kohën në shoqëri nën moton “pa detyra”

Është e rëndësishme të mbani mend se jo të gjithë fëmijët mund të duan të bëhen pjesë e  një aventure kaq të ndryshme nga ajo e shënuar nga librat dhe filmat, veçanërisht nëse është përvoja e parë, por shpesh mjafton të siguroheni që të gjeni disa miq që tashmë i njihni, për t’u siguruar nga prindërit për shanset për t’u argëtuar dhe momenti fillestar i sikletshëm do të priret të zhduket.

Në të njëjtën kohë, ky shqetësim fillestar ka të bëjë edhe me prindërit, të cilët e gjejnë veten të detyruar të ristrukturojnë rutinat e konsoliduara dhe të menaxhojnë dinamikat e reja të marrëdhënieve me fëmijët e tyre.

E njëjta gjë është e vërtetë edhe në këtë rast: jepini vetes pak kohë, vëzhgoni emocionet që shprehin fëmijët, monitoroni se si  ndihen ata dhe jepini shumë besim dhe dashuri.

Po nëse …

Fëmija im nuk bën shoqëri?

Mund të duhet pak kohë, në varësi të asaj se sa e lehtë është të lidheni me njerëzit, por në një kontekst ku punohet, luhet dhe bashkëpunohet me të tjerët, së shpejti do të gjejnë një shok/shoqe me të cilin do të ndajnë këndshëm kohën e tyre.

A janë aktivitetet të rrezikshme?

Fillimisht, si prindër të fëmijëve të mitur dhe tashmë nga faza e regjistrimit, do të jeni gjithmonë të informuar për llojin e aktiviteteve që do të zhvillohen gjatë frekuentimit në kamp. Së dyti, qëllimi është që të vegjlit të ndihen mirë në siguri të plotë: mendoni për ta ndërsa ata janë duke u argëtuar, vrapuar, eksperimentuar. Një gungë, një gju i zhveshur, një pantallona e ndotur me bar janë pjesë e lojës!

Fëmija im mund të mësojë shprehi dhe zakone të pamësuara më parë

Është një rrezik që merret. Jo të gjithë prindërit dhe familjet ndajnë të njëjtat qasje edukative dhe të njëjtat rregulla sjelljeje. Kur lind një qëndrim, një shprehje verbale ose një modalitet që ju e konsideroni të papajtueshme me këndvështrimin tuaj, ndërhyni dhe shpjegoni pse. Lejoni vetes një shkallë të caktuar fleksibiliteti, megjithatë, përndryshe do ta gjeni veten duke ndaluar gjithçka që nga dita e parë dhe do të jetë ferr!

Në përgjithësi, sa herë që një djalë apo vajzë hyn në një kontekst të ri, ai përjeton një moment ristrukturimi të zakoneve të përditshme dhe sigurisë.

Dhe ti me ta.

Ndaj qëndroni pranë fëmijëve tuaj dhe ndihmojini ata të shijojnë mundësitë që kanë, ndërsa prisni të kalojnë pushimet e merituara, apo pjesën tjetër të verës, të gjithë së bashku!

Nga Emanuela Dervishi

Punonjëse Sociale në shkollën “Qamil Guranjaku” Elbasan 

© Portali Shkollor Të gjitha të drejtat e rezervuara. Ndalohet kopjimi pa lejen tonë.

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Article

Provimi i portalit 2022, kalendari dhe listat emërore të kandidatëve për secilin profil

Next Article

Për nxënësit e shkollave të mesme në Maqedoninë e Veriut transporti publik ofrohet falas edhe gjatë pushimeve verore

Related Posts