Fillimi i shkollës, çfarë duhet të kenë parasysh mësuesit dhe prindërit

Fëmijët duhet të kuptojnë katër gjëra të thjeshta me fillimin e shkollës nëpërmjet prindërve ndërsa për ta bërë jashtëzakonisht të veçantë ditën e parë të shkollës vlejnë disa këshilla edhe për mësuesit. Këshilla nga mësuesja Rajmonda Mollaymeri.

“Emocione dhe gëzim në sytë e nxënësve, prindërve dhe mësuesve” 

Fillimi i shkollës është një ngjarje e rëndësishme në jetën e fëmijëve dhe familjeve të tyre dhe për ne mësuesit. Dita e parë e shkollës është një libër i mrekullueshëm dhe le mbresa që mbeten gjatë në kujtesë. Marrëdhëniet e forta dhe shkëmbimi i informacionit midis familjeve dhe shkollës ndihmojnë në mbështetjen e kalimit të suksesshëm të fëmijës në shkollë.

Fëmijët zhvillohen me ritme të ndryshme dhe mësojnë aftësi në mënyra të ndryshme. 

Fëmijët duhet të kuptojnë katër gjëra të thjeshta në ditën e parë të shkollës:

 (Për prindërit)

Se jeni krenarë për ta, dhe dashuria juaj është e pakushtëzuar.

Suksesi është në kontrollin e tyre.

Shkolla është një mënyrë për të mësuar gjëra të reja dhe për të bërë miq të rinj.

Në fund të ditës, ata fillojnë të jenë me familjen e tyre.

“Ju jeni të aftë për çdo gjë që vendosni”

Cdo fëmijë duhet ta dëgjojë këtë jo vetëm në ditën e parë të shkollës, por gjatë gjithë vitit shkollor. Thënia e këtyre fjalëve është hapi i parë për t’i mësuar fëmijët tuaj për këmbënguljen dhe etikën e punës. Eshtë një pohim i rëndësishëm që i vë ata në mentalitetin e mësimit drejt suksesit.

“Nuk duhet të jesh më i miri në gjithçka;  thjesht duhet të provosh më të mirën tënde”.

Fëmijët nuk janë të përsosur. Ka shumë mundësi që fëmija juaj të përpiqet në një moment me një detyrë, një koncept ose një lëndë ndërsa është në shkollë. Në ato momente do të jetë e dobishme për ta ,të dinë se nuk kanë pse të jenë më të mirët në gjithçka, por duhet të përpiqen me më të mirën. Thënia e këtyre fjalëve gjithashtu do ta mbajë fëmijën tuaj nga ndjenja e vetëdijes kur të tjerët bëjnë mirë. Nuk ka nevojë për krahasim, thjesht bëni çmos.

“Unë besoj në ty dhe të mbështes”

Fëmijët duhet të dinë që prindërit e tyre i kanë mbështetje. Kjo është thelbësore për vetëvlerësimin dhe besimin e fëmijës për të performuar mirë në shkollë dhe në aktivitetet dhe rrethet e tyre shoqërore.

Për ta bërë jashtëzakonisht të veçantë ditën e parë të shkollës:

(Për mësuesit)

Përdorni emrin e nxënësve

Emri i një personi është ndoshta një nga pasuritë e tij më të rëndësishme. Pavarësisht nëse përdorni emrin e tyre ose pseudonimin që ata preferojnë, thirrja e dikujt me emër krijon një lidhje.

Bej nje pyetje

Një thjeshtë “si jeni sot?” është një fillim i mbarë. Ndërsa mësoni më shumë për nxënësit tuaj, ju mund t’i ndryshoni pyetjet tuaja në varësi të aktiviteteve dhe interesave të tyre. Ndërtimi i raportit me nxënësit tuaj është një nga bazat e menaxhimit të klasës.  Të kesh një grup të qartë pritshmërish për sjelljen në klasë dhe në mbarë shkollën do të të ndihmojë të udhëheqësh nxënësit e tu në zhvillimin e aftësive shoqërore. 

Marrëdhëniet pozitive, menaxhimi i mirë i klasës mund të ndihmojnë në krijimin e një klime të shkëlqyeshme shkollore!

Njohja me ambjentin e klasës dhe shkollës

Tregojini nxënësve tuaj ku janë të gjitha pajisjet e klasës dhe ndihmojini ata të dinë se cilat mjete janë për ta dhe cilat mjete janë vetëm për ju. Nxënës të rinj në klasë?

 Tregojini se ku janë ambjentet e shkollës. Përfshini një larmi aktivitetesh dhe do të keni një ditë të mbushur me argëtim.

Fotografia

Mos e harroni këtë! Bëni një fotografi të secilit nxënës në ditën e parë të kthimit në shkollë, pastaj bëni një në ditën e fundit të shkollës. Kthejeni atë në një kujtim në fund të vitit.

Më mirë akoma, lërini nxënësit të vizatojnë një autoportret në ditën e parë, dhe pastaj përsëri në ditën e fundit. Krahasoni! Ata mund të kenë ndryshuar por edhe aftësitë e tyre të vizatimit me siguri do të kenë ndryshuar gjithashtu!

Kohë për secilin nxënës

Kaloni disa minuta një për një me secilin nxënës. Njihuni me ta, prezantohuni, qeshni dhe inkurajoni ata. Marrja e asaj lidhje personale në ditën e parë është kaq e rëndësishme!

Pyetje dhe përgjigje për mësuesin

Argëtohuni me këtë në disa mënyra të ndryshme. Uluni në një rreth me nxënësit tuaj dhe lërini ata t’ju bëjnë pyetje si të ndryshme .Ose, bëni një kuiz dhe shikoni nëse ata mund t’i marrin me mend përgjigjet e këtyre pyetjeve.

Diskutoni për pritshmëritë e klasës

A e dini se çfarë presin nxënësit tuaj gjatë vitit? Bëni një aktivitet me ta për të renditur qëllimet e tyre personale për vitin shkollor.

Rregullat

Ndërsa jeni të zënë duke e bërë këtë ditën e parë më argëtuese për nxënësit tuaj, mos harroni rregullat dhe procedurat e klasës.Mos e anashkaloni këtë.

Është një pjesë thelbësore për t’u siguruar që viti juaj shkollor të kalojë sa më mirë. Të dish se çfarë pritet prej tyre është një përfitim i madh për nxënësit tuaj. 

Mesazh  

Nxënës të dashur! Le të ecim së bashku drejt një viti të mrekullueshëm të mbushur me mësimin e gjërave të reja, duke punuar së bashku dhe duke u argëtuar shumë! 

Mirë se vini në një vit të mrekullueshëm! Shijoni çdo ditë dhe dijeni se jeni të rrethuar nga mbështetja. Provoni më të mirën në gjithçka që bëni, argëtohuni dhe vazhdoni të buzëqeshni! Do ja dilni mire!

Gjithmonë mbani mend se jeni më të guximshëm se sa besoni, më të fortë se sa dukeni dhe më të mençur se sa mendoni. Suksese  nxënësve , mësuesve dhe prindërve, në vitin e ri shkollor 2021 – 2022!

Rajmonda Mollaymeri 

© Portali Shkollor – Të gjitha të drejtat e rezervuara. Ndalohet kopjimi pa lejen tonë.

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Article

Për prindërit dhe mësuesit e nxënësve të klasave të para

Next Article

Orët argëtuese të kohërave të vështira

Related Posts