Disa forma nanokristalesh të rritura në laborator

Këto foto lulesh janë marrë në një projekt që u realizua në universitetin e Harvadit nga një profesoreshë e kimisë dhe e biologjisë kimike, e quajtur Joana Aizneberg.

Ajo çfarë ka bërë në fakt shkencëtarja është thjesht përzierja e disa substancave kimike për rritjen e kristaleve të vegjël të madhësive disa nanometra në forma të tilla lulesh. Ajo e linte përzierjen për disa orë dhe kristalet organizoheshin vetë dhe falë simetrisë së lartë ato formonin forma të tilla, të ngjashme me ato të koraleve.

Më këtë projekt Aizneberg kishte si qëllim të kuptonte më mirë se si vetitë e substancave të ndryshme kimike ndërveprojnë në nivele nano dhe të studionte si mund ta përdorte këtë në aplikime më reale të ndërtimit të materialeve të reja. Ajo çfarë rezultoi ishte një ndërthurje e mrekullueshme e arit me shkencën duke ndërtuar lule me forma dhe ngjyra të ndryshme.

© Portali Shkollor- Të gjitha të drejtat e rezervuara. Ndalohet kopjimi pa lejen tonë. 

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Article

“Anija e Shpëtimit”, eseja e shqiptares që fitoi çmimin “Astalli”

Next Article

Shoqja ime ka sindromën Daun nga Albas

Related Posts