Dija është parakusht për realizimin e suksesit

Nuk ka fuqi më të madhe sesa njohja e vetë fuqisë. Arsimi hedh bazat e përparimit në çdo familje dhe në çdo shoqëri. Aftësia dhe talenti i një personi varet plotësisht nga niveli i tij i të kuptuarit, arsimimit dhe njohurive.

Nuk ka fuqi më të madhe sesa njohja e vetë fuqisë. Informacioni, siç e dimë të gjithë, është vërtet çlirues. Arsimi hedh bazat e përparimit në çdo familje dhe në çdo shoqëri. Ai fuqizon kombin dhe lejon njerëzit e tij të sundojnë me kalimin e kohës. Nëse një person është i ditur, ai/ajo do të jetë në gjendje të kthejë një situatë, ngjarje ose një person në favor të tij. Aftësia dhe talenti i një personi varet plotësisht nga niveli i tij i të kuptuarit, arsimimit dhe njohurive. Prandaj, njohuria është një parakusht për suksesin.

Që nga kohërat shumë të lashta, njeriu ka qenë në gjendje të vendoset në kulmin e të gjitha krijesave të gjalla, duke përfshirë objektet natyrore të botës, me fuqinë e njohurive të tij të pamasë që ai ka fituar me kalimin e moshave. Jo vetëm planeti ynë tokë, por njeriu ka qenë në gjendje të pushtojë hapësirën sipër, shkallëzoi malet me lartësi të lartë dhe zbuti detin. Ai ka hyrë thellë në barkun e tokës dhe ka arritur të gërmojë pasurinë. Ai në mënyrë efektive përdor ujin, ajrin si dhe elementë të tjerë natyrorë në mënyrë që të punojë në makineritë e tij.

Nepermjet përmes njohurive të tij të thella shkencore për botën që ai ka qenë në gjendje të zbulojë mistere të ndryshme të natyrës. Perparimi i shkencës filloi përsëri gjatë kohërave primitive kur njeriu shpiku zjarrin dhe mësoi ta përdorë atë për qëllime të ndryshme. Që nga ajo kohë nuk ka pasur vështrim prapa dhe përparim i madh është bërë në fushën e shkencës dhe teknologjisë. Përmes kuptimit të njohurive të ndryshme të shkencës, njeriu gjithashtu ka qenë në gjendje të pushtojë sëmundjet dhe ka arritur të gjejë shërimin e atyre sëmundjeve. Jo vetëm që ka rritur jetëgjatësinë e njeriut në këtë tokë, por gjithashtu e ka bërë jetën e tij shumë më të rehatshme. Ajo i ka dhuruar njeriut një nivel tejkalues të përparimit material. Ajo e ka afruar të gjithë botën aq shumë sa që racat njerëzore të mbijetuara në pjesë të ndryshme të largëta të botës kanë hyrë në kontakt me njëri-tjetrin. Ajo e ka shndërruar botën në një komunitet global.

Sidoqoftë, nuk është gjithmonë aq i mirë apo ideal për atë çështje. Rritja e perhershme monetare që njohuria i ka dhuruar njerëzimit ka çuar në formimin e dy klasave të njerëzve, dmth. të pasur dhe të varfër. Edhe më keq, kjo ka çuar në shfrytëzimin e njerëzve të varfër nga dora e klasës së pasur. Ky nuk është fundi. Dituria e ka fuqizuar njeriun përmes krijimit të armëve vdekjeprurëse. Dy luftërat katastrofike në shekullin e kaluar i kanë dhënë njeriut mësimin se armët e grumbulluara në arsenalin e njeriut mund ta shndërrojnë këtë botë të bukur drejt një fundi që asnjëri prej nesh nuk e dëshiron por që është i pashmangshëm.

Pra, varet nga ne se si dhe në çfarë mënyre e përdorim arsimin ose pasurinë e dijes – qoftë për të mirën e njerëzimit apo për shkatërrimin e tij.

Lori Guza, nxënëse e klasës së XII

Parajsa Shtini

© Portali Shkollor – Të gjitha të drejtat e rezervuara. Ndalohet kopjimi pa lejen tonë.

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Article

MASR: Sqarim mbi pagesën e orëve shtesë për mësuesit 

Next Article

Arsyet përse mësuesit duhet të buzëqeshin më shumë

Related Posts