Cilat janë përgjegjësitë e nxënësve?

A duhet ne të përcaktojmë ndonjë mënyrë “përgjegjësie” për nxënësit? Nëse po, si mund ta diskutojmë më mirë këtë me nxënësit, prindërit dhe komunitetin? A duhet të jenë përgjegjësitë e njëjta për të gjithë nxënësit?

  • Për çfarë është përgjegjës një nxënës?
  • Çfarë po bëni ju si mësues për të angazhuar nxënësit?
  • Si jeni duke u siguruar që “i kushtojnë vëmendje” mësimit?
  • Çfarë po bëni për t’u kujdesur për ta?
  • Si po e zgjoni kuriozitetin e tyre?

Që një klasë të jetë e “gjallë” është e domosdoshme që të gjithë nxënësit t’ju dëgjojnë ju. Si do t’ja bëni që ata të heqin telefonat dhe t’ju dëgjojnë? Çdo mësues e di që nëse nuk i prek nxënësit emocionalisht vështirë të arrijë tek intelekti i tyre!

Këto janë referenca të përbashkëta në arsim dhe supozimi themelor i secilit është pika e kryesore e këtij shkrimi: është detyrë e mësuesve të kujdesen për nxënësit, të zgjojnë interesin e tyre dhe të jenë aktivë në klasë.

Por si? Motivimi i nxënësve. Motivimi i brendshëm dhe i jashtëm. Psikologjia e të mësuarit. Mësim me në qendër nxënësit. Të gjitha këto ia vlen t’i studiojmë si mësues. Po nxënësit? Për çfarë janë përgjegjës ata? Cilat janë përgjegjësitë e nxënësve?

Kjo pyetje ka kaluar shumë herë në mendjen time që kur unë kam filluar të jap mësim e deri më sot. Jam ulur shumë herë të shkruaj për këtë, por më pas kam ndaluar.

Ashtu si çështjet e racave, integrimi i teknologjisë, integrimi i studentëve, programet e nxënësve të talentuar, lidhja mes varfërisë dhe arritjeve të nxënësve, si dhe temave të tjera të panumërta, për çfarë duhet të jenë “përgjegjës” nxënësit është një temë e prekshme por që vështirë të arrihet në një “marrëveshje” të plotë.

Edukimi është emocional sepse të mësuarit është emocional dhe ka pak tema që mund ta bëjnë një mësues të flasë më shpejt se nxënësit. Suksesi i tyre dhe nevoja për sukses. Sjellja dhe menaxhimi i tyre. “Jeta e tyre në shtëpi” dhe cilat çështje sjellin në shkollë. Mirësia dhe qëndrimet e tyre. Si ata përputhen dhe si rezistojnë. Shkollat janë sera dhe mësuesit janë hortikulturistë. Sigurisht ata flasin për bimë dhe lule, shkurre dhe fidanë. Ata janë arsyeja pse ne jemi këtu.

Nëse ne mund ta tolerojmë metaforën për një moment tjetër në mënyrë që të shqyrtojmë procedurat e qenësishme në procesin e mësimdhënies, në një serë, një hortikulturistët në përgjithësi e di se si bimët do t’i përgjigjen kujdesit.

Çdo fabrikë ka një sasi optimale të ujit. Rrezet e diellit janë të rëndësishme. Dy bimë mund të reagojnë shumë ndryshe në të njëjtin pleh. Ato mund të rriten pak ose shumë në disa vite, dhe të përfitojnë nga nivelet unike të pH. Por gjithnjë, bimët në rritje janë më të thjeshta se nxënësit “në rritje” sepse “performanca” e bimëve është (përgjithësisht) e barabartë dhe e qëndrueshme. Për çdo hyrje, ka një dalje jashtëzakonisht të parashikueshme.

Se bimët nuk kanë vullnet të lirë. Ato bëjnë atë që ata janë programuar biologjikisht për të bërë me pak ndryshime. Dhe megjithëse mund të argumentohet se nxënësit bëjnë pikërisht të njëjtën gjë (d.m.th. Ata janë “të programuar” për t’i rezistuar e për të konkuruar dhe për të mbetur prapa, për të udhëhequr e dështuar, kanë sukses dhe kështu një temë tjetër për një ditë tjetër), pika këtu që ne e dimë saktësisht se çfarë duhet të presim nga bimët, por nuk kemi asnjë ide se çfarë të presim nga nxënësit – apo çfarë është e drejtë dhe e arsyeshme të presim prej tyre.

Pra, çfarë është e arsyeshme të presësh nga çdo nxënës? Dhe a mund të marrim diçka specifike, për shembull? Apo duhet të jetë i paqartë dhe abstrakt, si “përpjekja e tyre më e mirë”. Ndoshta diçka e dukshme, si “shfaqja në klasë dhe dëgjimi”. “Mos shpërqëndroni nxënësit e tjerë.” “Përfundoni detyrat që ju janë ngarkuar.” Si i krijojmë rregullat e klasës dhe udhëzimet e sjelljes në shkollë, shpesh janë një pjesë e madhe e asaj se si ne sillemi në klasë me nxënësit.

Cilat janë përgjegjësitë e mësuesve?

Proceset paralele të mësimdhënies dhe të mësuarit janë një bashkëbisedim i vazhdueshëm ndërmjet mësuesit, nxënësit dhe përmbajtjes. Ne zakonisht përcaktojmë pritshmëri për mësuesit, kryesisht për shkak se ata janë të rritur dhe profesionistë e kjo është mënyra se si punon bota.

Ne krijojmë pritshmëri për ecurinë e një kurrikule të caktuar, teknologji, program, ndryshim orari – ne “presim’ diçka në çdo rast dhe shpesh jemi të pamëshirshëm në vlerësimet tona nëse janë apo jo ato pritshmëri.

Mësuesit janë të shtyrë për “rezultate”. Ata janë të trajnuar dhe “zhvilluar”, monitoruar dhe vëzhguar, mentoruar dhe vlerësuar. Ata kanë përcaktuar objektiva – e vështirë – për të lëvizur gjilpëra (shpesh herë të motivuar nga vetë dëshira e tyre e brendshme për të mbrojtur nxënësit dhe për të bërë atë që është më e mira për ta).

Pra, le të themi se ne i pranojmë ato presione dhe natyrën e mekanizmave të veprimit të secilit. Po në lidhje me bimët? (nxënësit.) Për çfarë janë “përgjegjës” ata? Mund të tingëllojë sikur po nënkuptoj se nxënësit janë larguar nga debati i vazhdueshëm për reformën në arsim (ose në mënyrë ideale, evolucioni / revolucioni i arsimit), por jo. Unë nuk jam i sigurt se çfarë besoj këtu dhe e vlerësoj vetëm atë besim që ndikon në mësimin dhe rritjen time si një profesionist i dedikuar për ndryshimin e jetës së nxënësve.

Në vend të një mendimi, unë pyes me zë të lartë atë që ju besoni. Kjo është një çështje që nënkupton krijimin e një lloj diskutimi. Si reagoni (në komentet e mëposhtme, mediat sociale, e-mail, etj.) varet jashtëzakonisht nga filozofia juaj personale si mësues – pritshmëritë dhe besimet në zanatin tuaj. Kjo do të thotë se kurrë nuk do të ketë marrëveshje.

Presioni i mësuesve për të nxjerrë “rezultate” nga nxënësit në teste nuk është i mirë.

Pra, vendos shkurtimisht: A duhet të ne të përcaktojmë ndonjë mënyrë “përgjegjësie” për nxënësit? Nëse po, si mund ta komunikojmë më mirë këtë me nxënësit, prindërit dhe familjet për të ndihmuar fëmijët të rriten? A duhet të jenë përgjegjësitë e njëjta për të gjithë nxënësit? Mund ose duhet të personalizohet? Nëse po, si?

Çfarë ndodh kur nxënësit nuk i përmbushin këto përgjegjësi? Kur nuk i përmbushin pritshmëritë? 30 vjet më parë, ata mund të kenë “dështuar”.  Hulumtimet thonë se kjo nuk funksionon, kështu që ne nuk e bëjmë më këtë. Pra, çfarë ka tjetër? A ka ndonjë formë / mënyrë tjetër?

Çfarë lloj urgjence apo përgjegjësie duhet të ndiejë një nxënës kur hyn në klasë? Ndoshta aspak? A është e mjaftueshme thjesht të shpresojmë se mund të ushqejmë flakët e kuriozitetit, angazhimit dhe frymëzimit?

Dhe nëse nuk mundemi, a do të thotë kjo se ne i zëvendësojmë mësuesit? Apo programin mësimor? Ose sistemet e dizajnit dhe vlerësimit që krijuan të gjitha këto pjesë?

Presim që të lexojmë përgjigjet tuaja.

© Portali Shkollor – Të gjitha të drejtat e rezervuara. Ndalohet kopjimi pa lejen tonë.

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Article

Lojëra të ndryshme për fëmijët në kopsht dhe parashkollor

Next Article

Provimi i kualifikimit do të zhvillohet më 4 prill, shpallen afatet e aplikimit dhe procedurat

Related Posts