Çfarë mund të bëjnë gjimnazistët në klasë?

Mësues, angazhojini nxënësit duke ju besuar disa detyra, duke ju dhënë më shumë përgjegjësi dhe do të shikoni se ata do t’ju kuptojnë më mirë, do të jenë më aktiv dhe do ju japin ide të reja për çështje të ndryshme.

Nxënësit duan t’ju ndihmojnë. Ky fakt vihet re veçnërisht te fëmijët e vegjël, por edhe kur ata nuk janë më të vegjël ngazëllehen nëse u jepni pak përgjegjësi. Nxënësit janë një burim i lirë i punës që shpesh harrojmë të përdorim në klasat e gjimnazit, ndodh pikërisht kur ata fillojnë të përfitojnë. Kopshtarët mund të mos jenë në gjendje të lëvizin shumë, por nëse ju mësoni nxënësit e mëdhenj që të kujdesen për kopshtin puna juaj do të ishte më e lehtë. Po ju tregoj punët e mia të preferuara në klasë për shkollën e mesme.

Nxënësit mund të planifikojnë udhëtime në terren

Nxënësit e shkollës sime të mesme gjithmonë më “bezdisin” për udhëtime në terren. Le ta përballojmë atë; planifikimi i tyre është një dhimbje dhe shpesh shpërfillet në favor të detyrave më urgjente. Kam krijuar një formular propozimi për udhëtim në terren që nxënësit mund t’i përdorin për të planifikuar udhëtimet tona në terren.

Në këtë mënyrë, ata bëjnë hulumtimin paraprakisht dhe unë vetëm shikoj mbi të dhe e kaloj atë për një vulë gome. Nxënësit kanë ide të mëdha, gjetja e çmimeve të biletave dhe disponueshmëria është brenda “shtëpisë”. Paragrafi që shpjegon se si lidhet me kurrikulumin, është i sigurt për të trembur çdo nxënës që jep sugjerime plotësisht jashtë linjës.

Ata mund të bëjnë tabela të bukura shënimesh

Ndoshta ju jeni një lloj mësuesi i cili ka një pus të pafund të ideve të krijuese ose gjërave tuaja të prera. Nëse është kështu, më shumë fuqi për ju. Mos lejoni që këta nxënës të vjedhin gëzimin tuaj. Por nëse ju jeni si unë dhe pamja e thjeshtë e logos Pinterest ju bën të shpërtheheni ndoshta ju jeni gati për të bërë përpjekje për të thënë mirupafshim.

Vendosni nxënësit që kanë prirje për këtë në krye të punës! Shkruani të gjitha informatat përkatëse në një shënim të ngjeshur, dorëzojuni atyre një rrotull të kapseve të letrës dhe ju merruni me diçka tjetër. Ata mund të organizojnë vetë idetë e tyre në tabelë dhe ju mund të shikoni rezultatin final.

Nxënësit mund të bashkëpunojnë me komunitetin 

Ashtu si udhëtimet në terren, përfshirja në komunitet është një qëllim fisnik. Nxënësit, megjithatë, janë një burim i madh për këtë! Jo vetëm që ata kanë lidhje që ju nuk i keni, por ata janë më të gatshëm për t’i bindur dhe për të fituar mbështetjen e komunitetit falë optimizmit që karakterizon moshën e tyre. Nxënësit tuaj duan të marrin një grumbull ushqimesh të dhuruara nga restorantet afrikane për të festuar fundin e kësaj njësie të studimeve sociale? E madhe! Bëjeni të ndodhë!

Ja një mohim. Nxënësit nuk janë grupi më i organizuar në univers dhe ata duan të bëjnë gjëra në grupe. Nëse do të keni një shtrirje të gjerë të komunitetit dhe jo vetëm, të themi, një folës i vetëm i ftuar, zgjidhni një nxënës të përgjegjshëm për ta vendosur lart dhe për të qëndruar në krye të tyre. Gjithashtu ndihmon për të siguruar një model prezantimi që mund të përdorin në bisedat telefonike që zhvillojnë.

Nxënësit mund të ndihmojnë në planifikimin e mësimit

Nxënësit sugjerojnë aktivitete ose lojëra. Sugjerime të tilla si: “Le ta shikojmë filmin pasi përfunduam leximin”. Tani, unë pranoj vetëm sugjerimet e planit mësimor me shkrim.

Nëse ata mund të sugjerojnë një aktivitet që lidhet me kurrikulën, të paktën duhet të lexohet. Unë marr më pak sugjerime tani. Ndërsa disa ende nuk janë praktike, nxënësit më kanë ndihmuar të “vjedhin” disa ide të mrekullueshme nga ajo që ndodh në klasa të tjera.

Nxënësit mund të organizojnë bankat

Unë nuk mendoj se ndonjëherë do t’i lejoj nxënësit e mi të caktojnë bankat e shokëve të tyre të klasës, por ata janë të mrekullueshëm të dalin me mënyra të reja për të rregulluar tavolinat. Jepu atyre disa udhëzime. Për shembull, të gjithë duhet të jenë në gjendje të shohin tabelën dhe duhet të jenë të lirë për të lëvizur nëpër klasë. Pastaj le të paraqesin një dizajn që e mendojnë të përshtatshëm.

Lejimi i nxënësve që të japin kontribut në mënyrën se si punon klasa juaj i fuqizon ato dhe ju kursen shumë kohë. Stop duke humbur kohë në gjërat që nxënësit tuaj mund të bëjnë për ju. Esetë e vlerësimit? Të marrë pjesë në mbledhjet e PIA? Drejtoje! Mirë, ndoshta ka disa gjëra që duhet të bëni vetë. Por nxënësit janë një burim fantastik i ideve dhe i punës, dhe ata janë të etur për t’ju dhënë kontributin e tyre.

Cilat janë punët e preferuara në klasë për shkollën e mesme? Ju mund të ndani idetë tuaja me ne duke na shkruar në info@portalishkollor.al

Albina Hoxhaj

© Portali Shkollor – Të gjitha të drejtat e rezervuara. Ndalohet kopjimi pa lejen tonë.

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Article

Menaxhimi i stresit gjatë provimeve

Next Article

Projektet që mund të realizoni gjatë pushimeve

Related Posts