Çfarë bëjnë drejtorët e suksesshëm?

Disa këshilla parktike për drejtuesit e shkollave, që i ndihmojnë ata të jenë të suksesshëm në punën e tyre, si të menaxhojnë dhe të udhëheqin drejt suksesit një shkollë.

1. Menaxhimi i balancit me udhëheqjen

Administrata e shkollës përfshin të dy detyrat, atë të menaxhimit dhe mundësitë e lidershipit.

Gjithçka që duhet të bëjë është menaxhimi. Të gjithë duan të jenë udhëheqës. Është shumë e rëndësishme që një administrator arsimor (veçanërisht një fillestar) gjatë punës së tij: i) të jetë një lider dhe të gjithë ta ndjekin si shembul dhe ii) për të fituar ndjekës, dejtuesit duhet të plotësojnë detyrat e menaxhimit në kohën e duhur dhe në mënyrën më efikase të mundshme. Mësuesit nuk do të kujdesen për atë që ju keni thënë në lidhje me udhëheqjen arsimore nëse nuk menaxhoni në mënyrë efektive.

2. Parashikoni idealin, por përqendrohuni në atë që mund të bëhet

Udhëheqësit efektiv kanë gjithmonë në mendje imazhin e shkollës perfekte. 

Ky vizion ndihmon në krijimin e kulturës dhe atmosferës në shkollat ku ata punojnë. Por një rrugë e qartë drejt këtij qëllimi është e rrallë he nëdonjëherë është e vështirë për t’u dalluar. Udhëheqësit duhet të zgjedhin rrugën drejt këtij qëllimi, por duke ecur në hapa të vegjël, duke u fokusuar në idetë dhe ndryshimet që mund të zbatohen tani, ato që mund të zgjasin një ose dy vjet dhe ato që mund të zgjasin 5 vjet. Ideali kurrë nuk arrihet sepse gjithmonë evoluon, por ndryshimet në rritje bëhen duke punuar drejt idealit që përmirëson të nxënit për nxënësit.

3. Vepro si përfaqësues për zërin e zhdukur

Një pjesë e madhe e të qënit administrator po ndihmon në zgjidhjen e konflikteve.

Prindërit do të vijnë të ankohen për mësuesit, mësuesit për fëmijët, fëmijët rreth mësuesve etj. Me çështjet ndërpersonale, duke marrë një nga anët e tregimit kurrë nuk mjafton për të hedhur dritë të mjaftueshme mbi situatën, natyrisht është e domosdoshme të merren pikëpamje nga të gjitha anët e mundshme në këto çështje.

Megjithatë, gjatë dëgjimit të raportit fillestar të ndonjë konflikti, udhëheqësit efektiv përpiqen të kuptojnë pikëpamjen e personit dhe ta mbajnë atë në mendjen e tyre kur diskutimi përparon. Miratimi, kur është e nevojshme, përfaqësimi i pikëpamjes së këtij personi ndihmon në mbajtjen e diskutimit të përqendruar dhe lëvizjes drejt zgjidhjes.

Shumë shpejt pranimi i ankesës fillestare me vlerë nominale shpesh çon në situata më të vështira më vonë.

4. Dëgjoni dhe interpretoni

Njerëzit zakonisht do të thonë atë që ata duan të thonë, por shpesh do të thonë më shumë se ajo që është thënë.

Shpesh ata janë thjesht të trembur për “ndarjen e gjithçkaje”. Një student që pranon të shkojë në shtrat shumë vonë mund të shprehë gjëra të shumta, nga çështjet e ankthit në më shumë sëmundje esoterike si “varësia e ekranit”. Një mësues që ankohet për shumë shënime mund të kërkojë ndihmë në planifikimin ose në kërkimin e mënyrave për të punuar në mënyrë më efikase.

Administratorët efektivë marrin përsipër këtë dhe, duke përdorur teknika të komunikimit si parafrazimi, përpiqen të nxjerrin kuptimin e plotë të asaj që po komunikohet. Vetëm pas diskutimeve të sinqerta me të gjithë informacionin e nevojshëm, mund të sigurohen reagime efektive dhe ndihma kur është e nevojshme.

5. Reflektoni vazhdimisht

Pas çdo veprimi, bashkëveprimi dhe vendimi, administratorët më të mirë gjithmonë do të pyesin: “Si mund të bëhet kjo më mirë?” Nëse diçka ka shkuar jashtëzakonisht mirë ose gabimet në planifikimin dhe / ose ekzekutimin ishin të dukshme për të gjithë, një cikël reflektimi i vazhdueshëm mbi punën e tyre u lejon këtyre administratorëve të përmirësojnë praktikën e tyre çdo ditë.

6. Do të largoheni për pak ditë, cili është plani juaj?

Është mirë ta mendosh veten si të domosdoshëm, por qëllimi i një administratori efektiv nuk duhet të jetë ky. Në fund të fundit, thelbi i udhëheqjes së vërtetë është ndërtimi i kapaciteteve brenda një organizate.

Nëse ka një proces apo procedurë që është e rëndësishme për drejtimin e një shkolle, administratorët e fortë do të sigurojnë që ata nuk janë të vetmit njerëz brenda ndërtesës që janë në gjendje ta përfundojnë detyrën.

Nëse kjo është diçka e zakonshme sikur të fikësh këmbanat për pushime ose të ndërtohemi si një orar, ndërtimi i tepricave në sistem është një pjesë kritike e krijimit të një strukture udhëheqëse të qëndrueshme.

7. Përmirësimi i të nxënit të nxënësve është parimi ynë i vetëm

Kjo mund të duket si një realitet, por megjithatë shpesh e gjejmë veten duke pyetur “Çfarë është më mirë për ________?”.

Unë e kam parë këtë pyetje të thjeshtë si një mrekulli në punë, duke ulur tonet në biseda jashtëzakonisht të tensionuara mes mësuesit dhe prindit, për të nisur fillimin e asaj që duket si një bisedë e ngadalësuar e zhvillimit profesional.

Gjithkush në fushën e arsimit punon për të ndihmuar studentët, të gjithë ne duhet ta kujtojmë vazhdimisht këtë frazë.

© Portali Shkollor- Të gjitha të drejtat e rezervuara. Ndalohet kopjimi pa lejen tonë. 

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Article

Mësues, ja si mund ta fitoni vendin e punës

Next Article

Mbetësit e maturës, procedura për të fituar në raundin e dytë

Related Posts