7 vite punë për të zgjidhur ekuacionin 379-vjeçar!

Mendoni se të jesh profesor matematike nuk të jep përfitime të mëdha monetare? Andrew Wiles dëshmon të kundërtën. Ai ka fituar plot 700 mijë dollarë pasi zgjidhi një ekuacion matematikor 379 vjet të vjetër, që nuk ishte zgjidhur më parë.

Profesori i universitetit të “Oksfordit”, fitoi çmimin “Abel Prize 2016”. Qëkur ishte 10-vjeç, ai ishte bërë kureshtar për ekuacionin e famshëm në fushën e matematikës.

Wiles u përpoq ta zgjidhte ekuacionin në vitet e rinisë, por dështoi. Megjithatë, pas shumë vitesh ekuacioni u zgjidh.

Ekuacioni në fjalë, i propozuar nga matematikani francez Pierre de Fermat, është Xn + Y= Zn, ku n është më e madhe ose e barabartë me 3.

Teorema është e thjeshtë në dukje, por zgjidhja kërkoi plot 200 faqe dhe shtatë vjet punë.

© Portali Shkollor- Të gjitha të drejtat e rezervuara. Ndalohet kopjimi pa lejen tonë. 

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Article

Identifikimi i Nevojave për Trajnimin e Mësuesve

Next Article

Kule: Akademikët duhet të jenë shembull i zgjedhjeve

Related Posts