21-vjeçari harton një projekt për të pastruar oqeanet

Nëse teknologjia e ideuar nga Slat do të ketë sukses, kjo mund të përdoret për të hequr vetëm në 10 vjet, të paktën gjysmën e 154 milionë mbetjeve plastike, që tani notojnë në atë që quhet Great Pacific Garbage Patch

Në vitin 2013 ai ishte vetëm 18 vjeç, por e habiti botën me një ide gjeniale për pastrimin e oqeaneve nga miliona tonelata plastikë që po vënë në rrezik habitatin detar. Tashmë Boyan Slat ka arritur të mbledhë paratë e nevojshme për të vënë në zbatim projektin ambientalist më të arrirë e ambicioz në planetin Tokë.

Në oqeane po vërehen gjithnjë e më shumë objekte plastike që qeniet njerëzore i hedhin pa asnjë lloj hezitimi në dete. Në sajë të rrymave, janë pesë ishujt e mëdhenj të mbeturinave që kanë grumbulluar ujërat oqeanike: vetëm në Paqësor flitet përrreth 150 milionë tonelata mbetje, që në disa zona tejkalojnë përqendrimin e planktoneve. Në total janë rreth 5.25 trilionë copa të mbetjeve që ndotin oqeanet dhe detet. Deri në këtë moment e vetmja rrugë e këshilluar është ajo e përdorimit më të paktë të plastikës, për të mos përkeqësuar edhe më shumë situatën.

Por Boyan Slat, i lindur në Holandë në vitin 1994, e ndryshoi perceptimin e këtij problemi: “Ishte e dëshpërueshme për mua të mendoja se vetëm limitimi i konsumimit të plastikës ishte i mjaftueshëm!”. Kështu në vitin 2012, i mbyllur në dhomën e tij të studimit, ai imagjinoi një sistem që shfrytëzon rrymat oqeanike për të grumbulluar plastiket në një vend të vetëm e për të reduktuar kështu në mënyrë drastike, në pak vjet, kohën e pastrimit të ujërave.

Në vitin 2013, ai, për këtë qëllim themeloi “The Ocean Cleanup”, fondacion me të cilin arriti të grumbullojë paratë e nevojshme (1.5 milionë euro) për të ndërtuar prototipin e parë të barrierës nënujore që fillon testin këto ditë në Detin e Veriut.

Është hera e parë që Boyan Slat dhe teknikët e këtij fondacioni eksperimentojnë pajisjen në shkallë të gjerë. Një moment historik.

Ideja bazë është kjo: një mur në formë V-je do t’i çojë mbeturinat në një zonë të demarkuar, nga e cila do të jetë e thjeshtë të merren dhe të riciklohen.

Nëse teknologjia e ideuar nga Slat do të ketë sukses, kjo mund të përdoret për të hequr vetëm në 10 vjet, të paktën gjysmën e 154 milionë mbetjeve plastike, që tani notojnë në atë që quhet Great Pacific Garbage Patch, një ishull i madh plehrash i vendosur në Oqeanin Paqësor.

Pa ndihmën e barrierës oqeanike dhe rrymave natyrore të tyre, njerëzimit do t’i duhej 79 mijë vjet për të pastruar ujërat nga mbetjet plastike.

© Portali Shkollor- Të gjitha të drejtat e rezervuara. Ndalohet kopjimi pa lejen tonë.

Total
0
Shares
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Previous Article

Plotësimi i regjistrit, i dëftesës dhe i amzës së shkollës

Next Article

Arqile Malo: Mendoje mësimin si udhëtim poetik

Related Posts